Važno je voditi računa o rokovima trajanja kada kupujete prehrambene artikle poput mesa, mlijeka, tjestenine, salame i keksa.

Međutim, da li ste ikada razmišljali o tome da ovi datumi mogu biti falsifikovani ili neovlašteni? Moguće je da je meso više puta natopljeno sirćetom ili vodom, ili da je piletina mogla biti zamrznuta nakon isteka roka trajanja, samo da bi se dezinficirala i prodavala u manjim komadima poput krila, bataka ili bijelog mesa. Koliko god nevjerovatno zvučalo, ovo je realnost. Izvjesni zaposlenik na tržištu (čiji je identitet poznat autoru) iznio je ove proklete optužbe. Zaposlenik je odlučio ostati anoniman, bojeći se za svoju sigurnost i status zaposlenja, ali su se javili kako bi razotkrili neugodne metode kojima se radnici kompanije služe kako bi zarađivali za život i kako bi zaštitili dobrobit svojih kupaca.

Rad kao zaposlenik u ovom lancu je naporan poduhvat, posebno s obzirom na trenutno tržište rada na kojem su mogućnosti zapošljavanja za nečiju porodicu rijetke. Iako sam se nekada ponosio svojim radom i hvale vrijednim postupcima, situacija se drastično promijenila. Primarni fokus je sada na maksimiziranju profita, čak i na štetu potrošača. U ranijim vremenima, svaki odjel je imao određenog pojedinca odgovornog za nadzor kvaliteta mesa, mliječnih proizvoda, peciva i voća. Danas se od nas očekuje da se bavimo svime, od istovara kutija do rezanja mesa, prikrivanja proizvoda kojima je istekao rok trajanja i obnavljanja zaliha polica.
Poznato je da frižideri koji su u kvaru zahtevaju popravku najmanje jednom nedeljno. Situacija je još gora kada smo primorani da prevarimo kupce za mršavu sumu na osnovu uputstava nadređenih. Zaposleni tvrdi da je upravnik radnje odgovoran za sve gubitke ili profite koji se ne mogu obračunati, što neminovno utiče na sve radnike u objektu. Radnik je zatim nastavio da otkriva uznemirujuću istinu koja je ležala skrivena iza polica u radnji. Radnik je izrazio bojazan, posebno u vezi sa delicijama i mesnim odjelima, u vezi sa potencijalnim zdravstvenim rizicima koje predstavljaju njihove proizvodne metode.

Kada je u pitanju svježe meso, važno je napomenuti da je njegov rok trajanja prilično ograničen, obično samo nekoliko dana. Ako se meso ne proda do kraja prve sedmice, mesar će ga oprati mješavinom sirćeta i vode. Međutim, ako još uvijek ne nađe kupca do druge sedmice, doći će do nejestivog stanja i mora se ili zbrinuti ili prenamijeniti za druge svrhe.