Prema preporukama Instituta za medicinu, odrasli bi trebali unositi 400 mikrograma folne kiseline (vitamin B9) svakodnevno. Ovaj vitamin je ključan za održavanje zdravlja jer pomaže tijelu u popravljanju DNK i proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Nedostatak folne kiseline može rezultirati različitim simptomima, uključujući:

Kognitivni problemi: Depresija, poteškoće s koncentracijom, zaboravnost i razdražljivost mogu biti posljedica nedostatka folata. Neadekvatan unos može povećati i rizik od demencije ili Alzheimerove bolesti.

Problemi s krvlju: Nedostatak folata može dovesti do anemije, što uzrokuje smanjenje hemoglobina u krvi. To može rezultirati glavoboljama i osjećajem slabosti u prsima i nogama.

Blijeda koža: Nedostatak folne kiseline može rezultirati nedovoljnim hemoglobinom u crvenim krvnim stanicama, što smanjuje količinu kisika koja se prenosi u tkiva tijela. To može uzrokovati blijedu kožu, umor, slabost mišića te utrnulost u rukama i nogama.

Kratkoća daha: Anemija uzrokovana nedostatkom folata može dovesti do ubrzanog rada srca, vrtoglavice ili čak nesvjestice. Nedostatak kisika u tijelu može pogoršati ove simptome.

Probavni problemi: Nedostatak folne kiseline može uzrokovati gastrointestinalne simptome poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva nakon jela. U težim slučajevima može doći i do gubitka apetita i značajnog gubitka težine.

Čirevi u ustima i otečen jezik: Ovi simptomi mogu se pojaviti u slučajevima ozbiljnog nedostatka folata. Jezik može postati natečen, crven ili sjajan, a može se razviti i bol ili osjetljivost prilikom gutanja.

Gubitak okusa: Nedostatak folne kiseline može utjecati na osjet okusa, što može biti povezano s drugim bolestima usne šupljine.

Ako primijetite ove simptome, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i osiguralo adekvatno liječenje, uključujući potencijalno nadoknađivanje folne kiseline putem prehrane ili dodataka prehrani.

Oglasi