Različite kulture su prepoznate po tome što imaju svoje posebne karakteristike, a unutar mnogih islamskih kultura postoje specifične odjeće kreirane za žene kao što su hidžab, nikab, burka i drugi. U prošlosti se na nošenje hidžaba u društvu gledalo prezrivo; međutim, došlo je do značajnog porasta broja mladih djevojaka koje samouvjereno prihvaćaju hidžab i prikazuju islam u pozitivnom svjetlu. Ovi pojedinci služe kao živi dokaz da je moguće skladno spojiti tradiciju i modernost, postajući izvor inspiracije za mnoge. Istaknuti primjer za to je Bara Bolat, poznata digitalna ličnost koja aktivno promoviše zagovaranje hidžaba dok se bavi aktivnostima poput bloganja o hrani i modnog utjecaja na različitim online platformama kao što su YouTube, Instagram i TikTok.

 

Sa 28 godina, Bara Bolat je iz Beča i njeno tuniško naslijeđe dodaje bogatstvo njenom kulturnom porijeklu. Austrijska TikTok influenserka privukla je značajnu pažnju prvenstveno zbog svog izuzetnog kulinarskog sadržaja. Osim toga, uspješno je pokrenula vlastiti brend, “Baraa Innocence”, koji prodaje hidžabe. Kombinujući svoj intrigantan sadržaj sa demonstracijama nošenja hidžaba, ona efektivno spaja svoje napore. Svojim kulinarskim umijećem, osporavajući stereotipe o ženskim mogućnostima i izgledu, donijela je sreću brojnim pojedincima. Prije dvije godine, poznata muslimanka koja je također kreatorica digitalnog sadržaja doživjela je uznemirujući incident u Beču. Dok je bila u autobusu, pretrpjela je uznemirujući čin pljuvanja i nasilnog skidanja hidžaba. Bara Bolat, osoba umiješana, tvrdi da je ovaj agresivni čin bio motiviran isključivo njenim odabirom da nosi hidžab.

 

Kako bi rasvijetlila incident, okrenula se popularnoj društvenoj medijskoj platformi TikTok i podijelila cijelo svoje zastrašujuće iskustvo. Razmišljajući o uznemirujućem incidentu, izrazila je ogromnu bol koju joj je to izazvao i svoju početnu zbunjenost kako da reaguje, jer joj je to bio prvi susret s takvom situacijom. U incidentu je učestvovala žena koja joj je prišla i nasilno joj skinula hidžab, nakon čega su uslijedile rasističke i islamofobične uvrede. Žena je čak išla toliko daleko da je tražila da se vrati u Tursku i čak je pljunula, što je Bara kasnije otkrila svijetu. Bara je nedavno na svom TikTok kanalu objavila video na kojem je dokumentirala svoju posjetu tržištu u Hrvatskoj. Iako je upozorena na islamofobiju u zemlji, bila je ugodno iznenađena ljubaznošću i gostoprimstvom lokalnog stanovništva. Uz svoje uspješne poduhvate kao vlasnica poduzeća i autorica, Bara svoje vrijeme posvećuje kuhanju za sirijske izbjeglice, pokazujući svoju istinski suosjećajnu i humanitarnu prirodu.

Oglasi