U početnim fazama bolesti jetre simptomi možda neće biti vidljivi, što otežava dijagnozu.

Međutim, specifične crte lica mogu ukazivati ​​na prisustvo bolesti jetre. Istraživanje predstavljeno na sastanku Endocrine Society sugerira da jedna od tri odrasle osobe u svijetu ima bolest jetre, što povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, određenih vrsta raka i dijabetesa tipa 2. Bolest masne jetre, teško stanje koje može dovesti do ciroze i drugih zdravstvenih problema opasnih po život, obično je uzrokovano faktorima kao što su gojaznost, visok šećer u krvi i masnoće. Iako možda neće uzrokovati primjetne probleme u svojim ranim fazama, postoji pet simptoma na licu koji se obično manifestiraju, uključujući žuticu, koja se javlja kada se nivo bilirubina poveća u krvi. Bilirubin je nusproizvod razgradnje crvenih krvnih zrnaca, koje jetra obično eliminira.

Žutica je medicinsko stanje koje može nastati kada se bilirubin ne metabolizira pravilno u jetri ili kada postoji opstrukcija u žučnim kanalima. Jetra je odgovorna za regulaciju protoka krvi i izbacivanje toksina iz tijela. Stoga, pojava crvene kože, ili eritema, često ukazuje na probleme s jetrom. Problemi s jetrom mogu uzrokovati širenje krvnih žila na površini kože, što dovodi do efekta crvenila. Rozacea je kronično upalno stanje koje karakterizira crvenilo lica, vidljive kapilare i osip. Iako masna jetra i rozacea nisu direktno povezane, neki stručnjaci sugeriraju da bolesti jetre mogu pogoršati simptome rozacee. Blijeda ili blijedožuta boja kože može ukazivati ​​na smanjen protok krvi ili anemiju, što može biti povezano s problemima s jetrom. Pojavu vidljivih kapilara na licu, poznatih i kao “paukove vene”, mogu uzrokovati proširene kapilare na površini kože.

Kada je jetra ugrožena, to može negativno utjecati na protok krvi, što dovodi do proširenja kapilara. Važno je napomenuti da navedeni simptomi nisu ograničeni na bolest masne jetre i mogu proizaći iz brojnih izvora. Ako bilo koji od ovih simptoma potraje ili se pogorša, neophodno je potražiti liječničku pomoć. Liječnik će izvršiti osnovne procjene i testove kako bi identificirao korijenski uzrok simptoma i preporučio najbolji tretman ili terapiju.

Oglasi