Jučer je naš region doživio snažno nevrijeme sa grmljavinom i jakim vjetrom. Prema riječima Nedeljka Todorovića, meteorologa iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, postoje dva osnovna pristupa da se zaštitite od grmljavine. Početna metoda podrazumijeva praćenje vremenske prognoze i planiranje zadataka i aktivnosti u skladu s tim. Preporučljivo je kloniti se otvorenih područja kojima nedostaje zaklon.

 

Drugi pristup uključuje poduzimanje posebnih mjera opreza dok ste napolju tokom grmljavine. Todorović je istakao i da su samostojeće kuće u opasnosti od fizičkih oštećenja, poput udara groma u crijep, neispravnosti električnih uređaja, pa čak i požara. U urbanim sredinama, grom može pogoditi trafostanicu, uzrokujući štetu na stambenim zgradama i stanovima. Tokom diskusije, dr Marko Vojinović, viši naučni saradnik Instituta za fiziku, istakao je važnost dva fundamentalna koraka u slučaju grmljavine. Prvi korak je određivanje udaljenosti grmljavine. Ako se nađete u blizini grmljavine, savjetuje se da potražite sklonište u zatvorenom prostoru poput automobila, zgrade ili kuće. Da biste procijenili udaljenost munje, možete izmjeriti vrijeme između viđenja bljeska i slušanja grmljavine koja slijedi.

 

Ako prođe više od tri ili četiri sekunde, to znači da je grmljavina udaljena, a ne u blizini. Nadalje, opovrgnuta je uobičajena zabluda o munji: vjerovanje da čučanje nudi odbranu od munje je laž. Bez obzira da li neko čuči, stoji ili leži, svi metalni predmeti imaju potencijal da privuku munje jer je to u suštini električno pražnjenje iz atmosfere. Štaviše, svaki metalni predmet stvara električni naboj suprotnog polariteta, privlačeći na taj način munje. Zbog toga je preporučljivo da uklonimo sve metalne predmete, uključujući i mobilne telefone, iz našeg posjeda, navodi Blic Žena. Kada se suočite s grmljavinom, ključno je slijediti posebne smjernice kako biste osigurali osobnu sigurnost i dobrobit. Prvi korak je da odmah pronađete sklonište u čvrstoj konstrukciji ili vozilu, izbjegavajući otvorene površine, visoke zgrade i vodene površine. Neophodno je ostati u zatvorenom prostoru dok se grmljavina ne smiri i smatra se bezbednim izaći napolje. Osim toga, savjetuje se da isključite elektronske uređaje i izbjegavate korištenje vode za vrijeme grmljavine kako biste smanjili rizik od strujnog udara. Kako bi se povećala sigurnost, preporučljivo je potražiti utočište u područjima s metalnim granicama. U idealnom slučaju, ove oblasti treba da budu opremljene gromobranima za dodatnu zaštitu.

 

Izuzetno je važno zatvoriti sva vrata i prozore kako bi se sve potencijalne opasnosti svele na minimum. Osim toga, ključno je izbjeći svaki kontakt sa električnim utičnicama i umjesto toga usmjeriti svako pražnjenje u depresivno područje ili vodeno tijelo. Preporučuje se brzo ulazak u automobil tokom nevremena. Iako se kišobran s metalnim vrhom može činiti privlačnim za zaštitu od udara groma, važno je napomenuti da ne povećava značajno nivo sigurnosti. Kada se suočite s olujom ili grmljavinom, preporučljivo je potražiti zaklon u području opremljenom gromobranima i osigurati da su sva vrata i prozori dobro zatvoreni. Nadalje, ključno je držati noge zajedno i izbjegavati električne utičnice. Ako se nađete uhvaćeni na otvorenom tokom nevremena, preporučljivo je da potražite sklonište u vozilu. U nedostatku zaklona, ​​poželjno je da čučnete ili ležite na otvorenom prostoru. I na kraju, savjetuje se da u vrijeme nepovoljnih vremenskih uslova isključite sve kućne aparate.

Oglasi