Ljeti, kada su temperature visoke, tušira se više puta dnevno. Međutim, među mnogima postoji zabrinutost da li često tuširanje šteti našoj koži u tom periodu i koja je preporučena količina. Dr Predrag Majcen, dermatovenerolog, osvrnuo se na ovu zabrinutost objašnjavajući uticaj tuširanja na našu kožu i faktore koji doprinose njegovom dejstvu. Dr Majcen je upozorio na uobičajenu praksu korišćenja kupatila u Srbiji i naglasio da učestalost tuširanja varira u zavisnosti od tipa ličnosti, tipa kože i vremenskih uslova.

 

Dok tuširanje jednom ili dva puta dnevno može imati koristi za kožu, pretjerano tuširanje može dovesti do suhoće, iritacije i pogoršanja stanja kože poput ekcema ili psorijaze. Dr Majcen je naglasio važnost higijene, ali je upozorio na pretjerano tuširanje. Osim toga, upozorio je da upotreba proizvoda kao što su preparati, gelovi, pjene ili sapuni mogu izazvati kontaktne alergije. Naime, kupanje biljnim preparatima može izazvati alergijske reakcije, posebno kada je izloženo sunčevoj svjetlosti. Stoga je u pogledu lične higijene ključno odlučiti se za nježne proizvode koji sadrže blage mirise.

 

Neki ljudi imaju masnu kožu i pretjerano se znoje, zbog čega je potrebno češće tuširanje. Zanemarivanje pravilne higijene može dovesti do problema s kožom zbog začepljenih pora, objasnio je dermatolog. Ne preporučuje se redovno kupanje djece, posebno one s osjetljivom kožom i pojačanim znojnim žlijezdama. U takvim slučajevima, poželjno je koristiti mlaku vodu i suzdržavati se od kupanja određenih područja poput pazuha, genitalija i prepona.

Žene koje imaju veće grudi trebale bi biti oprezne kada se kupaju ispod grudi. Iako je voda općenito bezopasna, prekomjerna upotreba hemijskih proizvoda može biti štetna. U području dermatologije savjetuje se boravak u slanoj vodi kako bi se poboljšala snaga mišića i zglobova te poboljšala cirkulacija. Stoga dr Predrag Majcen predlaže boravak u vodi iz ovih povoljnih razloga.

 

Oglasi