Sindrom hroničnog umora, teška i trajna bolest, ima sposobnost da utiče na više sistema organa u ljudskom telu.

To onemogućava pojedince da se bave svojim tipičnim svakodnevnim aktivnostima, a neke osobe mogu se čak naći prikovane za krevet. Sindrom ima potencijal da izazove napetost u odnosima s prijateljima i porodicom, posebno ako se ne dijagnosticira ili ne liječi.

Pojedinci koji se bore s hroničnim umorom često doživljavaju osjećaj krivice, anksioznosti i ljutnje. Izvještaj Instituta za medicinu otkriva da je između 836.000 i 2,5 miliona Amerikanaca pogođeno ovom nesposobnom bolešću, koju karakterizira nedostatak energije i nagona. Važno je napomenuti da se ženama ovo stanje dijagnosticira dva do četiri puta češće nego muškarcima.

Mijalgični encefalomijelitis, poznatiji kao sindrom hroničnog umora, je uporna bolest koju karakteriše jak umor koji traje duže od šest meseci. Ova iscrpljenost se ne može pripisati nijednom osnovnom zdravstvenom stanju, a primarni izazov dijagnosticiranja ovog stanja je da se ne može identificirati standardnim laboratorijskim testovima.

Prema nekim stručnjacima, postoji jaka korelacija između bolesti i umora nadbubrežne žlijezde ili upale u tijelu. Simptomi ove bolesti mogu se pogoršati nakon aktivnosti koje su mentalno ili fizički zahtjevne. Zanimljivo je da sami simptomi mogu varirati od relativno benignih do izuzetno teških, i mogu se pojaviti ili nestati naglo bez vidljivog upozorenja.

Tipično, proces dijagnosticiranja sindroma kroničnog umora uključuje eliminaciju drugih potencijalnih bolesti ili dugotrajnih bolesti dok to ne bude jedina preostala opcija. Ako se ne riješi, sindrom može dovesti do smanjenja tjelesne sposobnosti za izdržljivost, kao i pamćenja i koncentracije. Početak kroničnog umora može biti nagao, često praćen simptomima sličnim simptomima gripe. Međutim, za razliku od gripa, posljedice sindroma kroničnog umora mogu se zadržati tijekom cijelog života pojedinca.

Osim ekstremne iscrpljenosti, osobe sa sindromom često su mučene i od drugih teških simptoma, uključujući bolove u zglobovima koji se šire po cijelom tijelu, bolove u mišićima, poteškoće s koncentracijom, gubitak pamćenja, otečene limfne čvorove, glavobolje, zimicu, znojenje tokom spavanja i gastrointestinalne probleme. kao što je sindrom iritabilnog creva.

Osobe koje se bore sa sindromom kroničnog umora obično prolaze kroz intenzivne emocionalne fluktuacije, kao što su promjene raspoloženja, napadi panike, anksioznost i depresija. Studija porodične prakse otkrila je da je 36 posto pacijenata sa sindromom kroničnog umora iskusilo depresiju, a 22 posto je kao rezultat toga razmišljalo o samoubistvu.

Ukratko, imperativ je priznati psihološke i emocionalne posljedice CFS-a, što zahtijeva pristup tretmanu koji se odnosi na um, tijelo i duh. Uzrok kroničnog umora ostaje uglavnom misterija, s malo razumijevanja njegovog porijekla. Međutim, početne studije sugeriraju da bi hormonska neravnoteža, oslabljeni odgovori imunološkog sistema, virusne infekcije, nizak krvni tlak i pothranjenost mogli biti potencijalni faktori koji doprinose nastanku ove bolesti. Štoviše, istraživanja pokazuju da sindrom kroničnog umora može biti povezan s oksidativnim stresom, celijakijom i netolerancijom na hranu ili alergijama. Liječenje kroničnog umora je težak zadatak.

Konvencionalni pristup liječenju obično uključuje upravljanje simptomima bolesti bez rješavanja osnovnih uzroka. U slučaju sindroma hroničnog umora, uobičajeno je da se pacijentima prepisuju antidepresivi i sredstva za spavanje. Međutim, alternativna metoda je korištenje komplementarnih zdravstvenih praksi, održavanje uravnotežene prehrane koja je bogata kalijem i magnezijem i eliminacija svih alergena u hrani. Studija objavljena u Journal of Alternative and Complementary Medicine sugerira da akupunktura, meditacija, l-karnitin, SAM (S-adenozil metionin) i magnezij pokazuju najveći potencijal.

Jedan od načina za borbu protiv sindroma hroničnog umora je povećanje unosa B vitamina. Studije ukazuju na jaku korelaciju između niskog nivoa vitamina B i pojave ovog stanja. Odlični izvori vitamina B6, na primjer, su divlja tuna, losos, banane, govedina, slatki krompir, ćuretina, lješnjaci, bijeli luk i spanać. Poznato je da ovaj nutrijent ublažava umor i potiče zdrav imunološki sistem.

Dok neki istraživači sugeriraju da određeni virusi mogu pogoršati sindrom umora, povećanje razine B6 može pomoći u borbi protiv infekcije. Poznato je da vitamin B12 podiže nivo energije, minimizira depresiju, sprečava neurološki pad i pruža zaštitu od određenih karcinoma. Vegetarijanci i vegani su posebno osjetljivi na nedostatak B12, jer se prvenstveno nalazi u životinjskim proizvodima. Namirnice koje sadrže vitamin B12 uključuju goveđu jetru, sardine, tunjevinu, svježi sir, jagnjetinu, mlijeko i jaja. B vitamini su ključni element u uspješnom liječenju sindroma kroničnog umora. Uz konzumaciju hrane bogate vitaminom B, uzimanje dodataka B kompleksa također može biti od koristi.

Doživljaj kroničnog umora nesumnjivo iscrpljuje, kako fizički tako i psihički. Ovo stanje dovodi do stalne iscrpljenosti, smanjene kognitivne funkcije, kroničnih bolova u mišićima i zglobovima, povećanog nivoa stresa, pa čak i osjećaja krivnje, a sve to utiče i na tijelo i na um. Stoga bi svaki plan liječenja usmjeren na borbu protiv sindroma kroničnog umora trebao uključivati ​​dugotrajno upravljanje stresom i tehnike opuštanja. Iako je to izazovan zadatak, ključno je da osobe koje pate od sindroma hroničnog umora daju prednost efikasnom upravljanju stresom i adekvatnom odmoru.

Koncept “odmora” obuhvata više od jednostavnog praćenja uobičajenog rasporeda spavanja. Važno je posvetiti jedan dan svake sedmice potpunom opuštanju, bez ikakvih obaveza i odgovornosti. Za pojedince koji imaju sindrom kroničnog umora, vježbanje kontroliranim intenzitetom je ključno. Uključivanje u treninge visokog intenziteta može dovesti do višednevne iscrpljenosti, pa je preporučljivo izbjegavati pretjerano naporne aktivnosti.

Studije su pokazale da bavljenje umjerenom terapijom vježbanjem može ublažiti simptome sindroma kroničnog umora, uključujući umor, kognitivne funkcije i depresiju. Smjernice stručnjaka su da se aerobne vježbe ugrade u svoju rutinu dva puta sedmično, uz vježbanje kod kuće koje traju između pet i petnaest minuta, pet dana u sedmici.

Stvaranje opuštajućeg okruženja u spavaćoj sobi bez stresa može biti ključni element za vaše cjelokupno blagostanje. Kako biste podstakli miran san, važno je osigurati da vaša spavaća soba bude dobro prozračena i svježa u večernjim satima. Ovo je posebno važno za osobe sa sindromom kroničnog umora, koje često imaju poteškoća sa spavanjem i neugodnim snovima. Eterična ulja mogu biti efikasna pomoć u podsticanju opuštanja i spavanja. Jednostavno dodajte nekoliko kapi ulja lavande, eukaliptusa, valerijane, kamilice ili jasmina u difuzor ili ga nanesite na sljepoočnice za umirujući učinak.

Oglasi