Jeste li se ikada zapitali o porijeklu divne prakse hotela da stavljaju čokoladice na jastuke gostiju? Vjeruje se da se ova tradicija može pripisati utjecajnom holivudskom glumcu Caryju Grantu. Kada uđete u hotelsku sobu i naiđete na ljupko iznenađenje čokoladice koja nježno leži na vašem jastuku, postaje očigledno da je ovaj šarmantni gest postao široko rasprostranjen fenomen koji prihvaćaju hoteli širom svijeta. Međutim, ne možemo a da ne razmislimo o porijeklu i značenju ove slatke i promišljene tradicije.

 

Jeste li se ikada zapitali da li je pronalaženje čokoladica na hotelskom jastuku uobičajena praksa ili je rezervirano samo za luksuzan smještaj? Suprotno uvriježenom mišljenju, ovaj gest nije ekskluzivan za vrhunske hotele, kako sugeriraju njemački mediji. Prisutnost čokolade na jastuku ne može se smatrati samo pokazateljem kvaliteta hotela. Iznenađujuće, tradicija stavljanja čokolade na jastuke potiče iz živopisnog američkog grada St. Louisa. Davne 1950-ih, poznati holivudski glumac, Cary Grant, rezervisao je raskošan penthouse apartman u hotelu Mayfair u St. Louisu. Tokom svog boravka tajno se sastao sa svojom ljubavnicom. U romantičnom gestu, Grant je razbacao čokoladice od dnevne sobe sve do jastuka u krevetu. Direktor hotela, opčinjen ovim zaljubljenim prikazom šarmantne holivudske zvijezde, prihvatio je to kao toplu dobrodošlicu budućim gostima.

 

Kao rezultat toga, drugi hoteli širom Sjedinjenih Država i na kraju širom svijeta slijedili su primjer, uspostavljajući tradiciju koja traje do danas. Zanimljivo je da je hotel Mayfair privremeno ukinuo ovaj gest dobrodošlice, ali je ponovo uveden nakon što ga je preuzeo Marriott 2014. i preimenovao u Magnolia St. Louis. Dakle, sljedeći put kada otkrijete ljupku čokoladicu na svom hotelskom krevetu, sada možete cijeniti fascinantnu priču iza ovog slatkog iznenađenja.