Istaknuta osoba u glazbenoj industriji, Tom Jones se etablirao kao jedan od najpriznatijih pjevača svog vremena.Njegova karijera je krenula rame uz rame sa Elvis Prislijem, a do sada je napravio par klasika, koji će da se slušaju za sva vremena. Međutim, njegov privatni i ljubavni život je potpuno drugačiji od profesionalnoga.

Trenutačno radi kao sudac na glazbenom natjecanju, a preuzima ulogu mentora nadobudnim mladim pjevačima. Zanimljivo, unatoč svom angažmanu u njegovanju talenta, odlučio je zadržati distancu od svog drugog sina. Ovo dijete, začeto tijekom kratke veze sa supermodelom, također se bavi pjevačkom karijerom.

Rođen 7. lipnja 1940. u Pontypriddu u Walesu, Thomas John Woodward, poznatiji kao Tom Jones, naširoko je priznat kao jedan od vodećih pjevača koji su se pojavili tijekom britanske invazije.

Nakon što je prodao više od 100 milijuna ploča diljem svijeta, njegova se diskografija može pohvaliti brojnim pjesmama koje su bile na vrhu ljestvica u različitim žanrovima. Dok su njegova glazbena postignuća neporeciva, poznati velški umjetnik često se suočava s kritikama u vezi sa svojim romantičnim izletima. Nekoć smatran simbolom želje, Jones se upustio u trodnevnu aferu s modelom, što je rezultiralo rođenjem djeteta koje je prvotno odbijao priznati dulje vrijeme. Tom je krenuo na svoje glazbeno putovanje nastupajući kao Tommy Scott uz velški beat ansambl poznat kao “The Senators”.

Tijekom nastupa uživo u klubu 1964. godine, producent Peter Sullivan slučajno je naišao na njega i prepoznao njegov talent. Sullivan nije gubio vrijeme i proslijedio ovo otkriće menadžeru Philu Solomonu. Međutim, njihova je suradnja bila kratkog vijeka, zbog čega se Jones vratio u svoju domovinu Wales gdje je nastavio pokazivati ​​svoje vokalne sposobnosti u obližnjim klubovima. Tijekom jednog od takvih nastupa u noćnom klubu, Gordon Mills, bivši član benda “Viconti”, ugledao je Jonesa i u njemu vidio ogroman potencijal. Mills je preuzeo ulogu Jonesovog menadžera i bio je odgovoran za njegovo krštenje nadimkom “Tom Jones”.

Pomažući Jonesu na njegovom debitantskom albumu Decca, odigrao je ključnu ulogu u produkciji singla “Chills and Fever”. Nakon toga, Jones je početkom 1965. izdao album “It’s Not Unusual”, postigavši ​​izvanredan uspjeh jer je dosegao prvo mjesto u Velikoj Britaniji i osigurao mjesto među deset najboljih u SAD-u.

Nakon gore spomenutih uspjeha, Mills je nastavio s izdavanjem dodatnih pjesama koje su bile na vrhu ljestvica kao što su “Once upon a time”, “Little lonely” i “With these hands”. Uz to, Mills je Jonesu dao filmsku glazbu za snimanje, uključujući iznimno popularnu “What’s New Pussycat?” koji je dospio među deset najboljih, kao i “Thunderball” u prosincu 1965. godine.

Tijekom sredine 60-ih, Jones je iskazivao svoj vokalni talent u širokom rasponu popularnih glazbenih žanrova, uključujući pop, rock, country, dance, pa čak i techno. Njegov osebujni baritonski glas, karakteriziran svojom snažnom i nesputanom prirodom, ostao je istaknut i kitnjast element tijekom cijele ove ere, s malo pažnje posvećene delikatnim nijansama ili suptilnostima.

Nakon preseljenja u Sjedinjene Države, Jones je preuzeo ulogu voditelja televizijske emisije “Ovo je Tom Jones” od 1969. do 1971. Tragično, Jonesov menadžer, Gordon Mills, preminuo je od raka 29. srpnja 1986., što je izazvalo pjevačev sin, Mark Woodward, preuzeti mjesto njegovog novog menadžera.

Jonesovo pomicanje fokusa na country tržište, potaknuto promjenom u menadžmentu, dovelo je do izdavanja kolekcije country-pop albuma početkom 80-ih. Ti su mu albumi donijeli niz uspješnih hitova. Godine 2006. Sir Jones je dobio vitešku titulu od kraljice. Tijekom svoje karijere, umjetnik se uključio u kreativna partnerstva s renomiranim glazbenicima uključujući Wyclefa Jeana, Paula McCartneyja i Boba Dylana.

Tijekom školovanja u Treforestu u Walesu upoznao je svoju buduću suprugu Melindu Rose Trenchard. Unatoč svojoj nježnoj dobi od 15 godina, par je prkosio očekivanjima i vjenčao se samo godinu dana kasnije, 1957. godine.

Nakon nekoliko mjeseci Trenčardu se rodio sin Mark Woodward. Tijekom Jonesovih globalnih nastupa, ona je preuzela odgovornost odgoja njihovog djeteta.

Dok je još bila u braku s Trenchardom, Jones je vodila putnički život, upuštajući se u intimne odnose sa ženama diljem svijeta. U intervjuu koji otkriva, Jones je otkrio da je bio u seksualnoj vezi s više od 250 žena. Osim toga, pojavila su se izvješća koja pokazuju da je Mark Woodward, sin i menadžer slavnog Velšanina, igrao ulogu u dogovaranju poslova kojima se bavio njegov otac.

Umjetnik je ranije spomenuo da su koristili Listerine vodicu za ispiranje usta kao sredstvo za sterilizaciju svojih intimnih područja prije upuštanja u seksualnu aktivnost. Jones je potvrdio da ne gaji nimalo grižnje savjesti zbog činjenice da su, unatoč njegovim opsežno dokumentiranim izvanbračnim vezama, njegova supružnika i dijete nastavili gajiti ljubav prema njemu.

Priznajući svoje izvanbračne veze, Jones je potvrdio da je Trenchard jedino utjelovljenje njegove istinske naklonosti i ima najveći značaj u njegovom postojanju. Tragično, supruga poznatog glazbenika, Melinda Rose Trenchard, 2016. godine podlegla je raku, prekinuvši tako njihovu gotovo šest desetljeća dugu vezu. Samo nekoliko dana prije pete godišnjice Trenchardove smrti, Jones je priznao kako se bori da upravlja životom bez supruge nakon njezine prerane smrti.

Tijekom najmračnijeg razdoblja svog života, glazbenik je rekao da mu je najniža točka bila kada je ona preminula, što ga je navelo da potraži vodstvo terapeuta tugovanja za podršku i iscjeljenje.

Prije nego što je Trenchard preminuo, Jones mu je savjetovao da cijeni trenutke radosti koje su dijelili, umjesto da razmišlja o svojim posljednjim trenucima. Kao rezultat toga, on sada nosi bit tih sjećanja sa sobom kad god izađe na pozornicu.

Oglasi