Svrha antibiotika je suzbijanje bakterijskih bolesti, kao što su infekcije sinusa, gripa i upale grla.

Međutim, postoji alternativni lijek koji se javlja u prirodi, biljka sa antibiotskim svojstvima, ali ga liječnici često ne prepisuju. U pitanju je origano, biljka koja pripada porodici mente.
Više od 2500 godina origano se koristi za ublažavanje simptoma prehlade, stomačnih tegoba i probavne smetnje. Za osobe koje se bore sa sinusnim infekcijama, gripom ili upalom grla, preparati od origana predstavljaju idealno rješenje. Unutar origana postoji ljekovito jedinjenje poznato kao karvakrol. Ova tvar djeluje kao snažno sredstvo u borbi protiv patogenih gljivica i bakterija, kao i u smanjenju krvarenja.

Sa preko 800 medicinskih studija posvećenih karvakrolu, utvrđena je činjenica da ovaj spoj ima sposobnost smanjenja upale, borbe protiv bakterijskih infekcija i pruža dodatne prednosti. Nedavna naučna studija nastojala je istražiti antibakterijska svojstva origana protiv pet različitih sojeva štetnih bakterija. Nalazi ove studije otkrili su da je origano pokazao… (nastavite s ostatkom originalnog teksta)

U nedavnoj studiji, origano je ocijenjeno zbog njegove sposobnosti da se bori protiv pet različitih vrsta štetnih bakterija. Nalazi su otkrili da origano zaista sadrži antibakterijska svojstva koja se efikasno bore protiv svih pet bakterijskih sojeva.

Prema istraživanju, utvrđeno je da je origano pokazao najveći stepen efikasnosti protiv bakterija E. coli. To implicira da se origano može pokazati i kao potencijalni lijek za slučajeve kontaminacije hrane uzrokovane takvim bakterijama.

Origano je više od samo aromatične biljke. Sadrži i timol, hemijsko jedinjenje koje ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Sposobnost timola da umiri želudac i poboljša probavu povećanjem protoka krvi je dobro dokumentirana. Zbog toga je origano prirodni lijek za smanjenje simptoma mučnine, proljeva i povraćanja.

Uključivanje sušenog origana u svoje obroke odličan je način da uživate u njegovim prednostima. Međutim, ako vam je potreban brži lijek, čaj ili ulje od origana mogu biti efikasniji. Dokazano je da čaj od origana ublažava simptome virusne upale i gripe, dok udisanje ulja origana može pomoći u lakšem disanju i smirivanju kašlja.

 

Oglasi