Sve domaćice to znaju – koliko god radile na kući ili stani, uvijek će da bude posla, a neke sitnice će potkrasti čak i najiskusnijim. Ipak, imaju neka mjesta u kući koja su jako prljava, a na većinu njih nikada ne bi ni posumnjali.

Keli Rejnolds, biolog sa Zakermanovog koledža u Tusonu, objasnila je gdje trebate fokusirati svoju energiju kad ačistite dom i gdje i bilo dobro da koristite asepsol.

Ovo su najprljavija mjesta u domu:

Spužva za pranje suđa:

Krpe i spužve redovno daju poritivne rezultate na testovima na bakterije, kao što su salmonela, ešerihija koli i stafilokoka. Nakon svake upotrebe trebate da isperete sunđer ili krpu u toploj vodi, iscjedite i ostavite da se suši.

Sudoper

U sudoperu inače ima više od 500.000 bakterija – deset puta više čak neko u WC šolji!

Kućni aparati

Daljinski, kompijuterske tastarure u na vrhu same liste inficiranih predmeta. Vjerovatno i vi jedete često dok gledate film, seriju i mijenjate kanale. Razmislite malo o tome.

Tepisi

Tepih u dnevnoj sobi i hodniku kuda svi prolaze, može da imati i 200.000 bakterija po kubnom inču (2,5 cm). U njemu ćete pronaći mrtve stanice kože, dlake, dlake kućnih ljubimaca i mnogo bakterija sa polja.

Peškiri u kupatilu

Ukoliko ostavite peškir vlažnim 20 ili više minuta, bakterije počinju da se razmnožavaju. Bilo bi jako dobro kada bi peškire u kupatilu držali na posebnim šipkama, a ne okačenim za kačaljke.