All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

I OVO JE MOGUĆE: FABRIKA PRETVORENA U PROSTRANI DOM

loading...

I OVO JE MOGUĆE: FABRIKA PRETVORENA U PROSTRANI DOM – stari dijelovi fabrike koji su vremenom postali nepotrebni uređeni su u prelijep dom


Fabrika cementa na koju je arhitekt Rikardo Bofil zapravo naišao, dpotiče iz prvog perioda industrijalizacije Katalonije, i nije bila izgrađena kao cjelina, već kao serija dodataka različitih lanaca proizvodnje koji su vremenom postajali nepotrebni.

Talentovani arhitekt je odmah po  prvom susretu sa ovoakvom konstrukcijom osmislio buduće prostore koje bi u njoj mogle postojati, a bio je inspirisan raznim vizuelnim i estetskim trendovima koji su u dizajnu ove građevine primjetni.


Gornji dio fabrike, ovaj arhitekta je tpreuredio u glavni dnevni boravak. U pitanju je  kocka, sa sekvencama lučnih prozora čiji regularni ritam evocira neke sasvim drugačije, metafizičke perspektive.

Kuhinja i trpezarija smješteni su u prizemlju i predstavljaju prostor za okupljanje čitave porodice. U srednjem dijelu sobe, bijeli mermerni pravougaoni sto sa gvozdenim nogarama okružen je Thonet stolicama sa tkanim elementima. Dvostrani kamin koji ukrašava ovaj prostor, daje mu toplinu, šarm i ambijent, i djelo je Oskara Tuskuetsa.

Tags: , , ,

Related posts

UNUTRAŠNJA VRATA OD DRVETA

loading... UNUTRAŠNJA VRATA OD DRVETA – novi dekori unutrašnjih vrata proširuju mogućnosti za opremanje...