Feng Shui je tradicionalna kineska praksa koja ima za cilj stvaranje skladnog odnosa između pojedinca i okoline. Uključuje umjetnost uređenja životnog prostora na način koji promovira protok pozitivne energije i podstiče osjećaj ravnoteže i spokoja. Prema ovoj filozofiji, kvaliteta energije koja prožima dom je ključna za nečiju dobrobit i stoga je neophodno održavati snažno i pozitivno energetsko polje. Kao rezultat toga, stručnjaci za Feng Shui savjetuju da ne posuđujete određene stvari iz svog doma, čak i onima koji su nam najbliži.

 

Posuđe
Uvriježeno je vjerovanje da je energija kuće usko povezana s predmetima u njoj, uključujući tanjire, lonce i drugo posuđe. Savjetuje se da ove predmete ne posuđujete nikome, jer to može imati štetan učinak na sudbinu ili bogatstvo tih pojedinaca. Nadalje, važno je biti oprezan s oštećenim posuđem, jer ono ima potencijal da unese negativnu energiju u dom u kojem se čuva.

Novčanik ili tašna
Čin pozajmljivanja novčanika i torbica uglavnom se posmatra u negativnom svjetlu, jer je povezan sa trošenjem sredstava i nepredviđenim finansijskim obavezama. Ova praksa nije dobro prihvaćena od strane većine ljudi zbog potencijalnog finansijskog pritiska.

 

Garderoba
Iako je možda tipično da prijatelji razmjenjuju odjeću, ova praksa je u suprotnosti sa principima Feng Shuija. Umjesto toga, pristalice ove filozofije ohrabruju se da redovno prebiraju svoju garderobu, organiziraju svoju odjeću i odbacuju sve što im više ne služi ili čini da se osjećaju samouvjereno. Na taj način mogu osigurati da njihova odjeća ostane u skladu s njihovim životnim prostorom, promovirajući osjećaj ravnoteže i pozitivnosti u njihovom svakodnevnom životu.

So
Od najveće je važnosti da se suzdržite od posuđivanja soli pod bilo kojim okolnostima ili izgovorima. Ako vam se komšije obrate sa zahtjevom za solju, ključno je da im ispunite zahtjev samo pod uslovom da im je ona poklonjena. Razlog za ovu mjeru opreza leži u ogromnoj snazi ​​i energiji koju posjeduje sol, što potencijalno može imati štetne posljedice po nečiju sudbinu. Prepoznat kao značajan i moćan magični sastojak, izričito se ne savjetuje da posuđujete sol zbog svojih mističnih svojstava.

Papuče
Općenito se smatra da je nepovoljno posuđivati ​​svoje papuče drugima, jer se vjeruje da potencijalno može dovesti do negativnih posljedica u vašem profesionalnom životu, ometajući vaš napredak i napredovanje. Ako više volite da vaši gosti ne nose cipele u vašoj kući, bilo bi preporučljivo da vam po dolasku bude dostupan izbor tankih papuča, sličnih onima u hotelima. Na taj način možete osigurati ugodno okruženje s poštovanjem i za sebe i za svoje goste.