Vrućine i sunce pogubno utiču na neke stvari koje inače koristimo i nije ih pametno nikako ostavljati u autima. Naime, na ovom spisku je i plastična flaša s vodom. Čini se da je sasvim normalnom držati flašu vode u autu tokom toplotnog talasa. Ali bisfenol A i ftalat u plastici hemikalije koje djeluju kao vezivna sredstva i tako čine plastiku fleksibilnom i tako izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaja uticaj koji imaju na zdravlje ljudi. Naime, ostavljanje vode u plastičnim flašama u vrućem autu može da uzrokuje ispuštanje štetnih tvari u vodu.

 

Također velika vrućina u autu može oštetiti baterije na svim uređajima koje koristite od mobilnog telefiona pa do računara. Ovdje spadaju i flašice kreme za sunčanje koje ne smiju biti na suncu jer može da eksplodira. Tu su i sprejevi od dezedoranska, lakova za kosu jer kada temperatura dođe na 48 stepeni pritisak u flašicama se poveća da može eksplodirati. Plastične naočale mogu da se iskrive i da promjene boju, a stakla da se izobliče.

Lijekove, antibiotike treba čuvati na hladnom jer lijekovi ne podnose vrućinu a neki mogu da postanu neupotrebljivi. Ako koristite adrenalinske injekcije , njegovo djelovanje prestaje na vrućinama. Limenke gaziranih piča mogu da eksplodiraju, upaljače nije pametno ostavljati u autima jer eksplodiraju i mogu da izazovu pucanje vjetrobranskog stakla, čak ni ako je unutra sok od narandže jer i to može da eksplodira. Ono što je najvažnije , a već smo nekoliko puta mogli da pročitamo na svim portalima i medijima da nikada ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u zatvorenim autima.