Uprkos teškom djetinjstvu, Zlatan Ibrahimović je istrajao i uzdigao se do jednog od najizuzetnijih fudbalera našeg vremena.

Život nije uvek bio fer prema njemu, ali je odbijao da dozvoli da prošlost diktira njegovu budućnost. Danas je naširoko cijenjen kao omiljena javna ličnost, uglavnom zbog svog izuzetnog smisla za humor.

Uprkos nedavnim spekulacijama o tome da se njegova karijera bliži kraju, proslavljeni fudbaler je imao više nego uspešnu karijeru i nastaviće da igra za Milan. Javnost je znatiželjna za njegovu sposobnost da se ponaša kao mladi sportista u 42. godini, a njegova ishrana igra značajnu ulogu u održavanju njegove fizičke snage.
Kako prenosi Dnevnik hr, poznati fudbaler se pridržava specifične prehrane koja se sastoji uglavnom od bijelog mesa, svježeg povrća i voća. Dopušta sebi povremeno uživanje u sušenoj govedini, ali se suzdržava od svake smrznute hrane, uključujući sladoled. Iako je tjestenina rijetka poslastica, ipak se konzumira umjereno.


Zlatan Ibrahimović, renomirani fudbaler, pridržava se stroge dijete koja podrazumijeva konzumaciju samo neprerađenog šećera. Takođe je pedantan u pogledu broja obroka koje jede. Međutim, prema izvještajima talijanskih medija i hrvatskog portala, postoje povremeni izuzeci u njegovoj ishrani. Ovi izuzeci se smatraju “nagradom” za njega, posebno tokom ljeta ili nakon utakmica.

Nagrada koju fudbaler može dobiti je mogućnost odabira pizze ili bilo kojeg obroka po svom izboru na sedmičnoj bazi. Međutim, čak iu ovim situacijama u kojima je prepuštanje dozvoljeno, vodi se oprez da se prati unos hrane i izbjegava se pržena hrana i deserti. Osim toga, igrač pažljivo razmatra i održava kvalitet konzumirane hrane.

Prema kulinarskoj anegdoti, ovaj pojedinac je bio nezadovoljan po dolasku u PSG zbog nedostatka svježih proizvoda u kuhinji za igrače. Osim toga, tvrdi da je smanjenje njegove težine izazov jer trenutno ima samo osam posto tjelesne masti.

Ibrahimoviću je karijeru umalo prekinula povreda koljena, što nije neuobičajena pojava u svijetu fudbala s obzirom na njegove godine. Ograničenja za igranje profesionalnog fudbala se stalno pomiču, čineći slučajeve poput ovog sve češćim.

Ne tako davno, pojam profesionalnog sportiste koji se takmiči sa 37 godina bio bi nedokučiv. Međutim, primjer za to je Cristiano Ronaldo, koji nastavlja da igra sa istim nivoom snage i intenziteta kao u svojim ranijim godinama.