Princeza je doživjela preran i srceparajući kraj u dobi od 36 godina u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Parizu 31. avgusta 1997.

Njen partner Dodi Fayed i njihov vozač također su izgubili život u katastrofalnoj nesreći. Vatrogasac koji je stigao na lice mesta primetio je da ga je princeza Dajana držala za ruku dok je pokušavao da je uteši u poslednjim trenucima.

Smrt princeze Dajane, koja se dogodila pre više od dve decenije, imala je značajan uticaj na pojedince širom sveta. Princeza je imala samo 36 godina kada je doživjela svoj tragični kraj u automobilskoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997. godine. Njen partner Dodi Fayed i vozač automobila također su preminuli. Nesreća se dogodila u pariskom tunelu Pont de l’Alma, a hitne službe su odmah poslate. Ova pojava će biti prikazana u predstojećoj sezoni serije “Kruna” na Netflixu, koja bi trebalo da bude emitovana 16. novembra.
Xavier Gurmelon, vatrogasac, bio je među ljudima koji su učestvovali u pokušaju spašavanja princeze Dajane.

Kada ju je prvi put sreo, nije je prepoznao i mislio je da nije teže povrijeđena jer je bila pri svijesti i imala je otvorene oči. Da bi je utješio, držao ju je za ruku i govorio ohrabrujuće riječi. Diana je zatim pitala šta se dogodilo prije nego što je na kraju doživjela srčani udar. G. Gurmelon je ispričao za The Sun da ju je mogao oživjeti izvođenjem CPR-a na njenom srcu. Trenutak kada je ponovo počela da diše donio je ogromno olakšanje, jer mu je primarni cilj bio da joj spasi život, što je vjerovao da je i postigao. Tada je mislio da će se ona potpuno oporaviti jer je bila živa u bolnici. Međutim, kasnije je saznao da je ona preminula, što je bila vrlo uznemirujuća vijest.

Noć kada sam bio svjedok tragičnog incidenta ostat će mi živa u sjećanju uprkos protoku vremena. Tada nisam znao da je osoba koja je teško povrijeđena bila princeza Dajana. Iako je jedan od bolničara otkrio njen identitet dok ju je hitno odvozio u bolnicu, cijeli incident mi je još uvijek urezan u glavu. Ovo sjećanje će ostati sa mnom do kraja života. Uprkos neumornim naporima medicinskih stručnjaka, Diana je proglašena preminulom u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu u Parizu.

Oglasi