OVAKAV PUNJAČ DO SADA SIGURNO NISTE VIDJELI – dizajn poput ovoga sigurno će mijenjati svijet na bolje

U vrijeme kada sve ono što koristimo traži određenu količinu električne energije, alternativna rješenja su uvijek dobro došla. Od onih sitnih aparata, pa do onih većih koji su neophodni, poput frižidera, bojlera,  televizora i drugih, sve što želimo koristiti od nas traži električnu energiju.

Danas, više nego ikad, moramo dobro razmisliti o prirodnim resursima koje nam nudi naša planeta, i da li je za nju zaista dobra tolika upotreba struje.

39a

Jedna se grupa dizajnera odlučila napraviti projekt. U pitanju je solarno bonsai drvo, koje se može koristiti za punjenje svih uređaja koji rade na baterije. Ovo bonsai drvo može dopuniti vaš mobitel preko USB konekcije, bez ikakve dodatne trošnje energije, koju svakako moramo racionalnije koristiti. Upotreba ovog drveta je strogo ograničena na unutarnji prostor.
Struktura ovog bonsai drveta dolazi sa 27 fotovoltažnih čelika i zauzima oko 40 cm prostora u vašem domu, uredu ili bilo kojem drugom prostoru u kojeg biste ga željeli smjestiti. Energija koju ovi solarni paneli proizvedu tokom jednog dana, pohranjuje se u bateriju, koja je pametno prikrivena u bazi samog drveta.

38a