Trend tri imena u Srbiji je nadaleko poznat, a činjenica je da ova imena vuku korijene sa Bliskog istoka. Mnogi roditelji nisu svjesni porijekla imena koja biraju za svoju djecu, a pravo porijeklo otkrivaju tek kasnije. Odabir imena za bebu je zabavan dio pripreme, a roditelji imaju odgovornost da svom djetetu daju ime koje će ga pratiti cijeli život i izdvajati ga od drugih. Popularni aktuelni trendovi se stalno mijenjaju, a kratka i jedinstvena imena sa zanimljivim značenjima trenutno su favorizirana za djevojčice. Dok neki roditelji biraju vanvremenska klasična i tradicionalna imena, srpskoj djeci sve češće daju imena bliskoistočnog porijekla.

 

Nije neuobičajeno da roditelji biraju da svoje kćerke daju po bakama, poput Sarah. Međutim, mnogi možda nisu svjesni drevnog porijekla imena i njegovog izuzetnog značaja.

 

Sara je ime koje potiče od riječi “sarai”, koja označava princezu, vladaricu ili ženu visokog statusa. Sara na arapskom znači “ona koja gledaocima donosi sreću, srećna i radosna”. To je omiljeno ime i među kršćanima i među muslimanima, s raznim varijacijama. Sara je u posljednje vrijeme svrstana među 10 najpopularnijih imena za djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Uobičajeno je da roditelji svoje kćerke daju po bakama, kao što je Sarah, a da u potpunosti ne razumiju drevne korijene i duboko značenje imena.

 

U zavisnosti od porijekla i konteksta, ime Ema može imati različita značenja. U Srbiji je to skraćeni oblik Emilija, dok se kod muslimana vezuje za Emin ili Emir. Korijeni imena mogu se pratiti do njemačke riječi “ermen”, što znači potpun i univerzalan. Uprkos svom porijeklu, smatra se lijepim imenom za dijete.

Hana, ime arapskog porijekla, nosi konotacije razumijevanja i inteligencije, često povezano s mudrom i iskusnom ženom. Neki vjeruju da ime potiče od biljke kane, poznate kao “hannan”, koja označava milost. Varijacije imena mogu se naći na brojnim jezicima, a Hana, Hanna i Hannah su najraširenije u Evropi. U prvoj polovini 20. vijeka Hana je bila umjereno popularna u Češkoj i drugim zemljama sjeverne i srednje Evrope, posebno u Njemačkoj.