Šećer je svestrani nutrijent koji tijelu obezbjeđuje potrebnu energiju za pravilno funkcionisanje. Ipak, prekomjerna konzumacija dodanog šećera može negativno utjecati na zdravlje. U prošlosti su ljudi uglavnom dobijali šećer iz prirodnih izvora poput voća i meda. Međutim, zbog napretka u prehrambenoj industriji i široke dostupnosti brze hrane, unos šećera u savremenom društvu je značajno porastao. Konzumiranje previše kalorija: Dodati šećeri ne pružaju nikakve nutritivne prednosti osim što doprinose unosu kalorija. Konzumiranje prevelikih količina šećera može dovesti do unosa više kalorija, što može dovesti do pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine.

 

Utvrđeno je da konzumacija prekomjernih količina šećera povećava nivoe triglicerida i LDL kolesterola, poznatog kao “loš” holesterol, u krvotoku. To može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama. Veza između konzumiranja previše šećera i razvoja dijabetesa tipa 2 je dobro utvrđena. Konzumiranje viška šećera može uzrokovati inzulinsku rezistenciju, kada stanice postaju manje osjetljive na inzulin, hormon odgovoran za regulaciju razine šećera u krvi. Karijes, koji se naziva i karijes, nastaje kada mikroorganizmi u ustima koriste šećer za energiju i proizvode kisele tvari koje mogu oštetiti zubnu caklinu. Važno je napomenuti da nemaju svi šećeri isti nivo štetnosti. Prirodni šećeri koji se nalaze u cijelom voću i drugim prirodnim izvorima sadrže korisne hranjive tvari i vlakna koja usporavaju njihovu apsorpciju. Nasuprot tome, dodani šećeri koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima treba konzumirati umjereno.

 

Preporuke za ishranu naglašavaju važnost smanjenja potrošnje dodanih šećera u prehrani i umjesto toga predlažu odabir prirodnih izvora šećera. Umjesto da jedete slatke grickalice i sokove, bolje je odabrati voće, orašaste plodove i prirodne zaslađivače poput meda ili javorovog sirupa. Praćenjem unosa šećera i uravnoteženom ishranom, pojedinci mogu promovirati zdravo tijelo i spriječiti potencijalne zdravstvene probleme povezane s prekomjernom konzumacijom šećera.