Mediji u regionu u posljednje vrijeme brujaju vijestima o Ćarku Lauševiću.

To nije šok, s obzirom na njegov glumački stas, kao i na nemile događaje koji su ostavili traga u njegovom životu.

Ogromnost tragedije koja se dogodila te julske večeri sve je iznenadila. Ne samo da su porodice mladića koji su izgubili život u velikoj meri patili, već je i poznati glumac koji je takođe učestvovao bio duboko pogođen.
Proslavljeni glumac Žarko Laušević preminuo je nakon kratke i teške bolesti. Poražavajuću vijest podijelila je i njegova supruga Anita Laušević. Lauševićev život obilježili su njegovi izuzetni nastupi na sceni i platnu, ali je uobličen i tragičnim događajem koji je na njega značajno utjecao.
U toplom i mirnom mjesecu julu 1993. godine, grupa mladih ljudi se spremala da se suoči s nepredviđenom tragedijom koja će zauvijek promijeniti njihove živote. Večer je izgledala bez ikakvih događaja, bez naznaka šta će doći. Međutim, sudbina je prema njima imala drugačije namere.
Te večeri dogodio se incident u jednom kafiću u Podgorici gdje je popularni glumac vatrenim oružjem nanio smrtonosnu štetu Dragoru Pejoviću i Radovanu Vučiniću. Usljed napada povrijeđen je i Andrija Kašić.

Svjedočeći na sudu, Žarko je izjavio da su njegove radnje bile u samoodbrani. Međutim, uprkos tvrdnjama, dobio je kaznu od 13 godina zatvora, od kojih je jednu služio u objektima u Spuže i Požarevcu. Nakon četiri godine i sedam mjeseci, Žarko je pušten. Od tada je presuda doživjela nekoliko revizija, a sestre ubijenih mladića su izrazile protivljenje ovim promjenama.
U javnom pismu koje su 2009. godine objavile Slavica Vučininić i Slavka Janošević, sestre pokojnog Radovana Vučinića iz Podgorice, porodica je iznijela svoje želje. Izrazili su nadu da će Laušević izdržati cijelu kaznu koja mu je određena pravosnažnom presudom. Ovu nadu su opravdali navodeći da, po njihovom mišljenju, Laušević nije ispunio nijedan od uslova neophodnih za smanjenje kazne.

Tokom perioda od 16 godina, porodica Žarka Lauševića, koja uključuje njegovu djecu, brata Branimira Lauševića i sestru, kao i samog Žarka, smatrani su vjerovatnim metama odmazde nakon njegovog brutalnog ubistva. Međutim, šta je proizašlo iz ovih zabrinutosti? Odgovor je direktan: ništa. Prema riječima sestara porodice Laušević, porodica VuĆĆiniĆ neće imati nikakve posljedice, kako su naveli u pismu.
Mediji su spekulisali o porodici koja je tražila osvetu, što je izazvalo neizvesnost. Međutim, sadržaj pisma otklonio je svaku sumnju u namjere porodice. Glumac se plašio ove mogućnosti, ali porodica je ostala odlučna da glumac bude zatvoren kako bi odslužio kaznu.
Razlog za Ćarkovo preseljenje u Ameriku i novi početak nije bio pomilovanje od predsednika Srbije Borisa Tadića krajem 2011. godine.
Sestre iz Podgorice su bile bijesne i jasno iznijele svoja osjećanja. Oni su osudili medije i političare koji su imali za cilj da prikažu Ikarka kao nevinog, dok su njegovu porodicu i prijatelje kažnjavali kao “lude i divlje pojedince koji traže odmazdu”.

 

Oglasi