Godine 1964. Idi Sedžvik je krenula u svoj prvi poduhvat u svijet slave i umjetnosti. Motivirana svojom dubokom ljubavlju prema umjetnosti, preselila se u New York u nadi da će upoznati umjetnika u usponu po imenu Andy Warhol. Njen san je postao stvarnost, zauvijek promjenivši put njenog života. Idi Sedjvik, pravi simbol mode, nije stekao slavu nekim izuzetnim talentom. Umjesto toga, njena veza s Andyjem Warholom dovela ju je u centar pažnje. Uprkos tome što nije dobila priznanje za njene muzičke ili glumačke sposobnosti, njen zadivljujući izgled poslužio je kao izvor inspiracije za one koji su bili u njenom prisustvu. Ukrašena u tigrovom krznenom kaputu, ukrašena velikim minđušama i naglašena dramatičnom šminkom očiju, Edie je zahtijevala pažnju gdje god da je stigla.

 

Ubrzo je postala istaknuta figura na njujorškoj umjetničkoj sceni tokom 1960-ih, a čak joj je i Bob Dylan posvetio cijeli album. Idi Sedgwick, historijska ličnost koja nastavlja da pleni publiku čak i skoro pedeset godina nakon njene smrti, posebno odjekuje mlađim generacijama. Unatoč čestim ulogama modela i glumice u eksperimentalnim filmovima Andyja Warhola, nisu je njene izvedbe na ekranu učinile nezaboravnom. Umjesto toga, njena harizma i život izvan reflektora ostavili su trajan utisak. Sedgwickove finansijske poteškoće navele su je da izmisli mini suknju, jer je pribjegla kupovini pristupačne dječje odjeće. Ona je također bila pionir upotrebe helanke, noseći ih cijeli dan za neograničeno kretanje dok pleše. Njeni inovativni modni izbori brzo su privukli pažnju velikih modnih časopisa. Sedgwickova priča je gotovo nevjerovatna, čime je stekla reputaciju superzvijezde u očima mnogih, uključujući Andyja Warhola.

 

Zanimljivo je da se njen otac, koji je bio i poznati umjetnik i zemljoposjednik, borio s problemima mentalnog zdravlja, posebno s manično-depresivnom psihozom. Prije nego što su se vjenčali, doživio je tri nervna sloma, zbog čega su doktori oklevali oko rađanja djece. Uprkos izazovima s kojima se suočila, Sedgwickovo naslijeđe traje kao simbol kreativnosti i otpornosti. Ignorirajući ovaj savjet, odlučili su da ga zanemare i na kraju su dobili ukupno osmoro djece. Od malih nogu, Idi je razvila poremećaj u ishrani, a stvari su se samo pogoršale kada je otkrila svog oca u krevetu sa drugom ženom. Iako se povjerila majci, njen otac je insistirao da je psihički nestabilna i da treba da bude smještena u psihijatrijsku ustanovu.

 

Majka je, plašeći se muževljeve prijetnje da će je ostaviti, nevoljko pristala. Vorholov stan je tokom dana služio kao središte umjetničkog stvaralaštva, ali se noću pretvarao u mjesto za ekstravagantne zabave. Kako je javio jedan očevidac, neki od učesnika skupa krenuli su u raskošnim limuzinama, dok su drugi otišli u kolima hitne pomoći. Idino zdravlje se brzo pogoršalo, a ona je ponovo smještena u instituciju nakon što je uhapšena zbog posjedovanja droge. Tokom boravka u ustanovi susreli su se s Mihaelom Postom, bivšom ovisnicom i kolegom, a njihov odnos se brzo ponovo razbuktao nakon njenog puštanja na slobodu.

Oglasi