Prije otprilike 40 dana, osnovna škola Vladislav Ribnikar u Beogradu bila je mjesto stravičnog masovnog ubistva. Počinilac je bio učenik sedmog razreda Kosta Kecmanović, koji je tada imao samo trinaest godina. U školu je stigao 3. maja noseći dva pištolja koja su pripadala njegovom ocu, i njima je ubio osam svojih kolega učenika, kao i čuvara škole.

 

Kosta je mjesecima planirao masakr, što se vidi po spisku djece koju je htio da ubije i nacrtu škole na njegovom stolu. Nakon što je izvršio napad, mirno je pozvao policiju i priznao šta je uradio. Kosta je tokom iskaza u policiji tvrdio da je psihopata. Nakon toga je smješten u psihijatrijsku ustanovu, gdje se nalazi i danas. Prema riječima njegovih saradnika, Kosta ne pokazuje znakove kajanja zbog svojih postupaka i od incidenta nije kontaktirao nijednog člana porodice, a prema pisanjima medija njegova majka također ne pokazuje interes da posjeti ili čak nije ni pitala za sina što također dovodi se do pitanja da li je Kosta zaista bio zanemarivan od strane roditelja. Tragični događaj dogodio se prije 40 dana, ali Kosta ostaje ravnodušan prema svom gnusnom zločinu.

 

Beograđani su pokrenuli demonstracije protiv nasilja u porodici, a mnogi od njih su rano ujutru stigli u školu da zapale svijeće i postave ih ispred portreta ubijenih učenika i stražara. Tokom demonstracija pronađena je misteriozna kapa na kojoj je bio metak, što je izazvalo zbunjenost i zabrinutost prisutnih. Svrha i značaj kape ostaju nepoznati, što je navelo prisutne da obavijeste nadležne. Koje je vaše mišljenje o svemu ovome?