ORGANSKA ARHITEKTURA ČINI OVE GRAĐEVINE POSEBNIM – evo o čemu je riječ!

Organska arhitektura ne bavi se samo pitanjima životne sredine, već i ljudskim duhom. Građevine su daleko više od samog skloništa – ona oblikuju i vaš duh te vas  povezuju  sa prirodom.

dizajnidom11

Kuća na vodopadima

Kuća na vodopadima (Fallingwater ili Kaufmann Residence) koja se nalazi u jugozapadnoj Pensilvaniji jedno je od najreprezentativnijih djela arhitekte Frenka Lojda Rajta. Dinamična i besprijekorno uklopljena u okolinu, rezultata je Rajtovog poštovanja  japanske arhitekture. Enterijer i eksterijer su otjelotvorenje harmonije čovjeka i prirode.

Katolička crkva Paks

Još jedan od arhitekata je i  Imre Makovec  koji su građenje shvatili  kao saradnju sa prirodom, prije nego nadmetanje. Katolička crkva Paks je još jedna organska građevina gdje je prostorni izraz drevnog simbola i njena osnova u obliku  dva slova S, stvorena kao dinamičan balans suprotnosti.

dizajnidom12

Geteanum

Rudolf Joseph Lorenz Steiner, je sagradio i sedamnaest građevina koja su bila ispred svog vremena. Drugi po redu Geteanum, centar antropozofskog pokreta,koji se nalazi u Dornahu blizu Bazela predstavlja pionirski poduhvat vidljive upotrebe betona u arhitekturi te ima status nacionalnog spomenika Švajcarske.

organska arhitektura

Oglasi