Salmanu E. (35) izdat je nalog za hapšenje nakon što je svoju kćer držao kao taoca 18 sati na aerodromu u Hamburgu.

Salman je umiješan u navodnu otmicu djeteta od svoje supruge u subotu uveče. Osim toga, optužen je i za pokušaj bijega sa djetetom u Tursku.
On je oko 20:00 uspio probiti sigurnosnu ogradu na aerodromu i ispaliti više metaka u nebo. Nakon toga, parkirao je svoj automobil “audi” pored aviona Turkish Airlinesa koji se pripremao za polazak.

Pregovori sa Salmanom trajali su cijelu noć i veći dio narednog dana nakon što je aerodrom potpuno zatvoren. Razlog pregovora kasnije je otkrilo tužilaštvo: Salman je tvrdio da je u vozilu bila bomba i da je namjeravao da detonira i sebe i dijete.

Prema navodima tužilaštva, osumnjičeni se tereti da je 4. novembra oko 19 sati oko 19 sati provalio u stan svoje bivše supruge, nasilno odveo dijete i prisilio ga da uđe u iznajmljeno vozilo. Prijetio je i bivšoj supruzi, koja je dobila starateljstvo nad njihovom kćerkom. Žena ga je progonila i vikala u pomoć, a utvrđeno je da nosi poluautomatsko vatreno oružje koje je ilegalno nabavio.

U jeku razgovora s vlastima na aerodromu, izjavio je da se u njegovom vozilu nalazi eksplozivna naprava i zatražio hitno osiguranje njegovog odlaska iz Njemačke u Tursku.

Optuženi je, kako navodi tužilaštvo, prijetio da će aktivirati bombu i pucati u sebe dok je bio u istom vozilu kao i dijete.

Policija se uzdržala od pokušaja da nasilno otvori vrata vozila i spase mladu devojku koja je sa ocem držana protiv volje. Ova odluka je donesena zbog težine situacije i potencijalne opasnosti koju ona predstavlja.

Nakon 18 sati pregovora, policija je konačno uspjela ugušiti njegov otpor. Daljnjom istragom, vlasti su otkrile falsifikovanu eksplozivnu napravu u vozilu osumnjičenog, kao i vatreno oružje.

Tačnije, Salman E. je uzeo knjigu i prekrio je aluminijskom folijom. Zatim je na foliju pričvrstio žice kako bi joj dao izgled eksplozivne naprave.

Prema izvještajima medija, Salman je identificiran kao državljanin Turske, sa ograničenim znanjem njemačkog jezika. Pregovarači su s njim komunicirali uglavnom na turskom tokom svojih interakcija.

Ispostavilo se da to nije bila prva pojava da je oteo svoju kćer.

Naime, tokom mjeseca maja tekuće godine kažnjen je novčanom kaznom od 3.600 eura zbog otmice kćerke 2022. godine.

Prema navodima tužilaštva, optuženi se nakon rastave od supruge Sevde početkom 2022. godine preselio u Buxtehude u Donjoj Saksoniji. U međuvremenu, Sevda i njihova kćerka su ostale u Stadeu.

Salman je 6. marta 2022. odveo svoju kćer Aslihan bez dozvole svoje supruge i odvezao je u Tursku.

Tokom tog perioda, oba partnera su imala zakonsko starateljstvo nad svojim potomstvom.

Sudija je majci odredio starateljstvo 6. jula 2022. godine, ali su Salman i njegova kćerka ostali u Turskoj.

U martu je majka uložila žalbu njemačkim vlastima. Međutim, pošto joj dijete nije vraćeno, otputovala je u Tursku po kćer.

Nažalost, nije se mogao postići zajednički dogovor između nje i njenog supruga.

U impresivnom podvigu, uspjela je da pobjegne sa djetetom i pobjegne u Grčku 17. septembra prošle godine. Na kraju se odatle vratila u Njemačku.

Okružni sud u Stadeu dao je “procjenu” o trajanju čina otmice djeteta, ukazujući da je razvedeni par vodio pregovore prije 2. do 17. septembra 2022. godine.

Prema provjerenom izvoru bliskom porodici, prije rastave između njih je bilo čestih nesuglasica i izliva bijesa. Izvor je naveo da je Salmanovo ponašanje uključivalo verbalno zlostavljanje, pri čemu je vikao i izazivao nerede u domaćinstvu, što je zauzvrat uznemirilo komšije.

Po povratku u Njemačku, odnos između Salmana i Sevde E. postao je još intenzivniji.

On joj je 4. aprila 2023. ulijevao strah i nezakonito ušao u njenu rezidenciju.

Nakon što je Salman optužen za upad, Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv njega. Međutim, postupak je obustavljen jer nije postojao javni interes da se slučaj dalje nastavi.

Oglasi