Ako volite da sadite razno povrće u bašti, oduševit ćete se kada čujete ovaj trik koji je jedna žena odlučila da podijeli jer kako kaže svi u njenom komšiluku joj zavide jer je njena bašta uvijek puna paradajza. Najbitnije je kada kupite paradajz da pitate koja je vrsta sadnje najbolja za sortu koju ste kupili.

 

Paradajz zahtjeva dobru cirkulaciju vazduha, kada birate mjesto odaberite svjetlo i prozračno mjesto. Paradajz treba da dobije najmanje 10 sati direktnog sunca tokom jednog dana. kada sadite ostavite dovoljno mjesta između biljaka , da bi imao cirkulaciju vazduha. Kada birate paradajz gledajte da je zelen jer iz loše sadnice nikada se ne razvije dobra biljka. Sadite paradajz iz dva maha , tri nedjelje nakon što ste zasadili prvu turu zasada paradajza  , zasadite još jednu turu paradajza. Tako da uradite dva seta sadnje da biste imali paradajz tokom cijelog ljeta.

 

Dva seta paradajza smanjiće mogućnost da vam cijeli zasad nastrada zbog loših vremenskih uslova. Smanjite rizik od bolesti tako što ćete ga prskati. Najbolje je prskati plavim kamenom, u sušnom periodu zaljevajte ga dva puta nedjeljno, i to rano ujutru ili kasno naveče nikako po suncu. Kada paradajz počne da raste i cvjeta pogledajte imaju li grane bez cvjetova i odsjecite. Kada počnu prvi plodovi potrebno je više hrane , odnosno đubriva oko stabla. Berite paradajz kada je u punoj veličini i boji. Ukoliko želite paradajz izuzetnog ukusa u blizini zasada posadite i peršun jer se na taj način dobija izuzetna aroma. Imate li vi još neki trik ili savjet?