ODLIČNO RJEŠENJE: FOLIJA KOJA SMANJUJE TROŠKOVE HLAĐENJA – objekti obavijeni ovom plastičnom trakom ne bi se mogli pregrijavati ni tokom vrućih, ljetnjih mjeseci

Na klimatizovanje prostorija troši se puno energije, a kako stoje stvari računi će se sve više i više povećavati upravo radi neodgovornog ponašanja čovječanstva prema planeti Zemlji.
Princip nije ništa novo. Zapravo, koristili su ga još Persijanci za pravljenje leda preko noći još prije 2.000 godina. Inženjer Robert Bean, objašnjava kako nas sunce zagrijava tokom dana putem infracrvenog zračenja kratkih talasa. Zato je tim sa Univerzita u Koloradu osmislio jednu foliju koji odbija kratke infracrvene talase ali pritom propušta duge talase koji odvode toplotu.

Ova folija je ustvari napravljena od tankog sloja polimetilpentenske plastike kao i tankog srebrnog premaza, piše Economist.

Prema izvještaju Univerziteta u Koloradu, ovaj materijal je dovoljno jeftin da bez problema možemo cijele objekte zapakovati u ovu foliju. Metar dužni ovog materijala iznosi oko 50 centi.

Oglasi