Posljednjih godina, kako su zime postale blaže, primjetan je porast broja insekata tokom ranog proljeća. Istovremeno, zbog porasta temperatura, prisustvo stršljena je postalo neizbježno. Ova nepoželjna stvorenja mogu uvelike poremetiti užitak provoda na otvorenom, bilo ispred kuće, na balkonu ili na terasi. Stršljeni, poznati po svom agresivnom ponašanju, predstavljaju čestu opasnost za ljude. Osim toga, pitanje gnijezda stršljena je široko rasprostranjeno u raznim regijama. Stršljeni brzo reaguju na iznenadne pokrete, jaka svjetla ili jake mirise u njihovoj blizini.

 

Postoji oko 20 različitih vrsta stršljena širom svijeta, a ova stvorenja predstavljaju značajnu prijetnju ljudskoj dobrobiti zbog potencijalne smrtnosti od jednog uboda stršljena. Unatoč brojnim kućnim lijekovima za suzbijanje stršljena, mnogi od njih su se pokazali nedjelotvornima. Prema tome, ako tražite prirodne pristupe za eliminaciju stršljenova, na raspolaganju vam je nekoliko alternativa. Određene biljke, poput timijana i eukaliptusa, posjeduju sposobnost odvraćanja stršljena. Ukoliko slučajno imate ove biljke u svom dvorištu, one služe kao optimalno rješenje za borbu protiv prisustva ovih insekata. Među najefikasnijim metodama odbijanja stršljena ističe se ulje mente.

 

Da biste efikasno otjerali stršljene, jednostavno pomiješajte jednu žlicu ulja mente s malom količinom vode i poprskajte smjesu. Ovaj sprej je dovoljno snažan da odvrati stršljene. Važno je napomenuti da pokušaj samostalnog uklanjanja ovih insekata može biti opasan, pa je preporučljivo potražiti stručnu pomoć za njihovo uklanjanje. Neki ljudi koriste plastične zamke napravljene od šećernih boca kako bi privukli stršljene, jer su svjesni od čega stršljeni pokušavaju pobjeći. Međutim, postoje i korisni savjeti kako spriječiti da se stršljeni približe vašem domu i vrtu. Preporučljivo je izbjegavati ostavljanje hrane, slatkih pića i sokova na otvorenom i osigurati da su kante za smeće dobro zatvorene.

Oglasi