BONUS:

Kuhinjska so je sastojak bez kojeg se teško može zamisliti kuhanje, ali njen prekomerni unos može biti štetan po zdravlje. Šećerna bolest ili dijabetes mellitus je hronično stanje u kojem su nivoi glukoze (šećera) u krvi povišeni. Glukoza, osnovni izvor energije za organizam, dolazi iz hrane i reguliše se inzulinom, hormonom koji proizvodi gušterača. Kod dijabetesa tipa 1, telo ne proizvodi dovoljno inzulina, dok kod dijabetesa tipa 2 postoji inzulinska rezistencija, što znači da telo ne efikasno koristi inzulin koji proizvodi.

Simptomi dijabetesa uključuju prekomernu žeđ, učestalo mokrenje, gubitak telesne težine, umor, jaku glad, poremećaje vida, suvu kožu, sporo zarastanje rana i češće infekcije. Dugoročno, nekontrolisani dijabetes može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su bolesti srca, oštećenje bubrega, neuropatija i retinopatija.

Lečenje dijabetesa uključuje terapiju lekovima za regulisanje nivoa šećera u krvi, dijetetske mere (izbegavanje jednostavnih šećera i zasićenih masnoća), redovnu fizičku aktivnost, održavanje željene telesne težine i redovne lekarske preglede radi praćenja mogućih komplikacija.

Prevencija dijabetesa tipa 2 uključuje zdrave prehrambene navike, redovnu fizičku aktivnost i održavanje zdrave telesne težine. Preporučuje se i smanjen unos soli, jer visok unos soli može povećati rizik od hipertenzije i drugih zdravstvenih problema. Preporučeni dnevni unos soli je 5g, ali mnogi ljudi unose dvostruko više, često zbog “skrivenih soli” u gotovim jelima, grickalicama, mesnim proizvodima, sirevima i drugim prehrambenim proizvodima.

Kako bi se smanjio unos soli, preporučuje se čitanje deklaracija na namirnicama, izbor namirnica sa niskim sadržajem natrijuma, upotreba začina umesto soli pri pripremi jela i izbegavanje polugotovih i gotovih jela. Takođe se savetuje povećan unos kalijuma iz voća, povrća i celih žitarica, što može pomoći u održavanju ravnoteže između natrijuma i kalijuma u organizmu.

Kontrola unosa soli i održavanje zdravog načina života mogu značajno doprineti prevenciji dijabetesa tipa 2 i smanjenju rizika od drugih zdravstvenih problema povezanih sa prekomernim unosom soli.

Oglasi