Prema nedavnom istraživanju, postoji novi način na koji možemo otkriti lagane dodire koji je ranije bio nepoznat.

Općenito je prihvaćeno da su samo nervni završeci koji se nalaze na koži i oko folikula dlake odgovorni za prenošenje osjeta dodira. Međutim, grupa naučnika predvođena istraživačima sa Imperial College London u Velikoj Britaniji nedavno je koristila sekvenciranje RNK kako bi otkrila da ćelije smještene u vanjskom omotaču korijena folikula dlake također igraju ulogu u ovom procesu.

Nakon provođenja eksperimenta, otkriveno je da ćelije unutar folikula ljudske dlake sadrže veći udio receptora koji su osjetljivi na dodir u odnosu na njihove kolege u koži. Kao komponenta ispitivanja, ćelije folikula ljudske dlake uzgajane su u laboratorijskim kulturama sa senzornim nervima. Nakon primjene mehaničke stimulacije na ćelije folikula dlake, uočeno je da se istovremeno aktiviraju senzorni nervi koji su uz njih, što je dokaz da je čulo dodira tačno detektovano.
Histamin i serotonin igraju vitalnu ulogu u ljudskom tijelu. Oni su hemijski prenosioci koji su uključeni u različite fiziološke procese, uključujući regulaciju sna, raspoloženja, apetita i imunološkog odgovora.

Eksperimentiranjem je otkriveno da ćelije prisutne u vanjskom sloju kose imaju sposobnost oslobađanja određenih neurotransmitera – serotonina i histamina – preko malih vrećica poznatih kao vezikule. Ovo oslobađanje služi kao oblik komunikacije sa susjednim ćelijama.

Neuroinženjer Parastu Hašemi sa Imperijal koledža u Londonu izražava uzbuđenje zbog otkrića, koje postavlja brojna pitanja u vezi sa funkcijama ovih ćelija. Značaj njihove uloge u radu naše kože i čula otvara mnoštvo novih puteva za istraživanje uz pomoć novostečenog znanja.

Mehanoreceptori su vrsta nervnih ćelija koje su odgovorne za otkrivanje dodira. Oni igraju ključnu ulogu u našoj sposobnosti da percipiramo senzacije u rasponu od blagog šuštanja povjetarca do čvrstog i intenzivnog pritiska.

Studija o kojoj je reč otkrila je da ćelije iz folikula dlake imaju jasnu vezu sa mehanoreceptorima praga niske tolerancije (LTMP), koji imaju sposobnost da detektuju čak i najnežnije dodire. Iako je utjecaj dlaka na tijelu na naš osjećaj dodira već bio opštepoznat, istraživački tim je otkrio složeniju biološku interakciju koja je nadilazila osnovnu mehaničku reakciju između LTMP-a i dlaka na tijelu.

Naučnici se trenutno bore sa značajnim pitanjem koje ostaje bez odgovora: koji je razlog za to?

Bioinženjerka Claire Higgins sa Imperial Collegea u Londonu izražava iznenađenje zbog nedavnog otkrića. Uloga ćelija folikula dlake u procesuiranju laganog dodira je još uvijek nepoznata. S obzirom na obilje senzornih nervnih završetaka, sada se istražuje pitanje da li folikul dlake stimuliše specifične tipove senzornih nerava za ovaj poseban mehanizam. Uočeno je da se histamin i nešto serotonina luče u ovom procesu.

Istraživači su optimistični da bi dodatno istraživanje detekcije dodira folikulima dlake moglo rezultirati poboljšanim tretmanima i preventivnim mjerama za upalna stanja kože kao što je ekcem, za koji se zna da histamin igra značajnu ulogu. Studija je objavljena u Science Advances, a naučni časopis.

Oglasi