Emina je poznata po svojoj nepopustljivoj odlučnosti i jakim porodičnim vezama.

Često prati svog supruga na službenim putovanjima, što joj omogućava da razgovara sa nekim od najutjecajnijih prvih dama iz cijelog svijeta. Osim toga, bila je nepokolebljiva podrška Erdoganu iu njegovim najtežim i trijumfalnim trenucima. Uprkos njenoj dubokoj naklonosti, Eminina svekrva se protivila njihovoj zajednici, insistirajući da se njen sin oženi ženom koja je skrivala celo lice. Međutim, Emina je ostala čvrsta u svojim uvjerenjima i odbila je udovoljiti takvom zahtjevu. O Emini je već dostupno mnoštvo informacija, a javnost je željna saznanja više o postupcima i nastupima njenog potomstva. Emina ima četvero djece, među kojima su dva sina: Ahmed Burak i Bilal, te dvije kćeri: Esra i Sumeja.

Esra, najstarija Erdoganova kćerka, rođena je 1983. godine i trenutno je udata za Berata Albajraka, koji je ranije bio ministar finansija u Turskoj. Njihovo vjenčanje održano je 2004. godine i prisustvovali su mu brojni ugledni gosti, poput premijera Grčke i Rumunije, kralja Jordana, predsjednika Pakistana, ministra vanjskih poslova Tuska i predsjednika Narodne skupštine. Esra je diplomirala na Školi Imam Hatip i nastavila studije sociologije i historije, stekla diplomu na Univerzitetu Indiana 2003. Potom je magistrirala na Univerzitetu Kalifornije, Berkeley, i tamo konačno završila doktorat. Esra bliski prijatelj i bivši kolega opisao ju je kao “jaku ličnost” i jasan skup uvjerenja o vjeri, politici i porodici. Esra je 2013. godine optužena za pranje novca, a njen mlađi brat Bilal je također bio umiješan u slučaj. Za to vrijeme u Tuškoj se dogodio značajan korupcionaški skandal koji je izazvao pažnju. Istovremeno, istraga je bila i TURGEV, organizacije sa sjedištem u Istanbulu u kojoj je Bilal bio član odbora, kako prenosi Nova.

Najmlađe Erdoganovo dijete rođeno je 1985. godine. Udala se za Seldžuka Bajraktara u maju 2016. godine nakon njihove veridbe u martu iste godine. Zajedno imaju ćerku. Iako nije postigla željenu ocjenu na prijemnom ispitu 2002. godine, školovanje je nastavila u Sjedinjenim Državama. Uz pomoć stipendije velikodušnog biznismena, završila je studije sociologije i politike na Univerzitetu Indiana u Bloomingtonu, koje je diplomirala 2005. Potom je magistrirala ekonomiju na prestižnoj London School of Economics. Nakon studija, postala je savjetnica Partije pravde i razvoja, iste stranke kao i njen otac Erdogan. Tokom svog četvorogodišnjeg savetničkog mandata, nadgledala je odnose stranke sa inostranstvom i njihovo medijsko izveštavanje, pre nego što je dala ostavku na tu funkciju 2014. Godine 2013., usred pobuna u parku Gezi, učestvovala je na sastancima na kojima su učestvovala oba vladina zvaničnika i umjetnici. Uprkos očekivanjima da će Sumeja izboriti poslaničku poziciju 2015. godine, ovo predviđanje se nije ostvarilo.

Ime Sumeye Erdogana često je zaglibljeno u kontroverze. Internet stranica koja je dijelila njene slike za vrijeme dok je bila student u SAD je navodno uklonjena. Nadalje, kružile su glasine da je postigla dogovor s jednom kompanijom da ukloni bilo kakve vijesti o njenom privatnom životu iz prošlosti. Nedavno je OdaTV tvrdila da ih je kontaktirala kompanija odgovorna za upravljanje njenom online reputacijom. Zatražili su da OdaTV izbriše njihov prilog o njoj od prije dvije godine. Javnost ima pristup snimcima Erdoganovih razgovora, u kojima ona govori o planu da se manipuliše aktivnostima Tviter botova stranke AKP kako bi se pojačalo njihovo prisustvo na društvenim mrežama. Nakon pregleda nekoliko audio snimaka, otkriveno je da su ona i njen brat Bilal navodno prebacivali sredstva iz svojih domova na različite lokacije prema očevim uputama. Snimci su takođe otkrili da je imala sastanak sa Mustafom Latifom Topbašom u vezi sa vilama izgrađenim na arheološkom lokalitetu Urla. Čini se da Emina, koju se obično smatra posvećenom domaćicom i ženom koja daje prednost svojoj porodici, ima potpuno drugačije sklonosti od dotičnih pojedinaca. Ove osobe su privukle pažnju nizom skandala i kontroverzi.

Oglasi