O poznatoj vezanosti Novaka Đokovića za Jasenovo polje, rodno mjesto svoje porodice, svjedočila je naša ekipa prilikom nedavne posjete ovom malom mjestu nadomak Nikšića. Ovaj izuzetni teniser, koji se smatra najvećim svih vremena, svratio je u grad tokom svog ljetovanja na Crnogorskom primorju. Dok je bio tamo, Novak je odvojio vrijeme da posjeti lokalnu crkvu, mjesto koje velikodušno podržava.

 

Međutim, ekskluzivno saznajemo da je posjetio i imanje na kome se nekada nalazila kuća njegovog dede Vlade. Nažalost, Novak i njegova porodica nisu mogli da povrate vlasništvo ili otkupe imovinu od daljih rođaka sa kojima su izgubili kontakt. Ove godine Nole se vratio na imanje na kojem je rođen njegov djed Vlad, da bi otkrio da je kuća u zaseoku Jasenovo polje vremenom propala i urušila se, a za sobom su ostali samo ostarjeli zidovi.

Više od deset godina Novak i njegova porodica razgovaraju o renoviranju svoje kuće po svaku cijenu. Đokovići se trenutno suočavaju sa problemom imovine koja je prenijeta od njihovog pradede i dede. Pitanje se vrti oko činjenice da su imovinu davno naslijedili dalji rođaci, čije boravište ostaje nepoznato. S obzirom da bi ovih rođaka moglo biti čak dvanaest, neizvjesno je kako se oni mogu dogovoriti. Naš insajder je otkrio da s njima godinama niko nije bio u kontaktu, a moguće je da ni sami rođaci ne mogu međusobno da komuniciraju. Iako Novak ne brine o trošku, nada se da će se njegovi rođaci okupiti i ili mu vratiti imovinu ili je prodati. Unatoč tome što mu je jedan od rođaka ponudio dio vlastitog porodičnog imanja, koje se nalazi u blizini, za izgradnju nove kuće, Novak bi radije sagradio potpuno novu sa svojom porodicom na temeljima stare djedovine svog pokojnog djeda.

 

Na osnovu informacija iz našeg izvora, on ima želju da ove informacije temeljno uredi i prezentira kako svojoj zajednici tako i mjestu porijekla. Važno je napomenuti da se, na osnovu historijskih zapisa kojima raspolažemo, porodica Đoković doselila sa Čeva u Jasenovo polje već 1730. godine. Tu se nastanio Đoko Damjanović, koji je izbjegao iz Osmanskog carstva, a porodica je primila njegovo ime. Intrigantno je da je Novak dobio ime po svom pradedi, koji je živio i radio u Čikagu od 1905. godine, a kasnije je učestvovao u Balkanskim ratovima po povratku u Crnu Goru dva puta. Novak je tokom ovog ljeta velikodušno donirao 10.000 eura crkvi u Jasenovom polju i duboko je vezan za crkvu Svetog Arhangela Mihaila. Kao rezultat toga, lokalna zajednica slavi njegova dostignuća, a crkva mu je posvećena.

 

Oglasi