Od ključne je važnosti da temeljito istražite različite simptome koji mogu nastati zbog plijesni ili vlage u vašem domu, jer oni mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema koji se ne smiju zanemariti.

Pojedinci koji su posebno osjetljivi na plijesan kao rezultat vlage uključuju djecu, dojenčad, starije osobe i osobe s respiratornim poremećajima ili kompromitovanim imunološkim sistemom. Medicinski stručnjaci snažno savjetuju ovim osobama da izbjegavaju izlaganje vlazi i plijesni. Ključno je prepoznati potencijalne opasnosti povezane s ovim supstancama.
Zdravstveni radnici su nedavno identificirali određene simptome koji mogu ukazivati ​​na prisutnost plijesni ili vlage u vašem domu.

Proizvodnja alergena, iritansa i povremeno toksičnih supstanci plijesni predstavlja značajnu prijetnju. Brojni slučajevi su opširno dokumentirani, otkrivajući tragične posljedice plijesni u domaćinstvima, uključujući smrt ili tešku bolest male djece.

NHS savjetuje izbjegavanje udisanja ili kontakta sa sporama plijesni zbog njihove mogućnosti da izazovu alergijski odgovor. Simptomi mogu uključivati ​​kihanje, curenje iz nosa, crvene oči i osip na koži. Uz to, plijesni imaju sposobnost da izazovu napade astme.

Osobe koje imaju oslabljen imuni sistem, astmu ili druga respiratorna ograničenja trebaju obratiti posebnu pažnju na ovaj savjet upozorenja. Prisustvo plijesni i prekomjerne vlage mogu pogoršati ova stanja i potencijalno dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih opasnosti.

Prisustvo vlage i plijesni u vašem domu može značajno povećati vjerovatnoću pojave respiratornih problema, kao što su infekcije, alergije ili astma. Osim toga, na imuni sistem može uticati prisustvo vlage i buđi.

Višak vlage je glavni krivac za rast plijesni. Zgrade mogu postati vlažne zbog različitih faktora kao što su cijevi koje propuštaju, porast vlage u podrumima ili infiltracija kiše kroz oštećene krovove ili prozorske okvire. Čak i novoizgrađena kuća može osjetiti vlagu ako se voda korištena u izgradnji nije potpuno osušila, kao što je žbuka na zidovima. Osim toga, kondenzacija je još jedan čest uzrok nakupljanja vlage u zatvorenom prostoru.

Otkrivanje izvora viška vlage u vašem domu je ključno ako imate posla s plijesni ili vlagom. Nakon što utvrdite uzrok, možete popraviti problem ili primijeniti mjere za smanjenje nivoa vlage u vašem zatvorenom okruženju. U određenim slučajevima, možda će biti potrebno angažirati usluge stručnjaka za uklanjanje plijesni, iako ako je zaraza manja, možda ćete moći sami riješiti proces uklanjanja.

Za rješavanje plijesni na površini, imate mogućnost korištenja fizičkih metoda čišćenja. Uzmite četku ili spužvu i nježno istrljajte zahvaćeno područje. Da biste pomogli u ovom procesu, skuhajte mješavinu vode i octa (u jednakim omjerima) ili vode i sode bikarbone.

Sredstva za čišćenje plijesni također se mogu naći na tržištu za one koji traže rješenje. Ovi proizvodi obično sadrže hemikalije, kao što su fungicidi, koji efikasno eliminišu buđ i sprečavaju njeno vraćanje.

U slučaju da se plijesan pokaže kao vrlo otporna ili je u velikoj mjeri infiltrirala zid, može biti potrebno ponovno farbanje nakon uklanjanja plijesni. Odabir boje koja ima svojstva otpornosti na plijesan može efikasno spriječiti buduće pojave.

Vlaga ima sposobnost da se infiltrira u svaki prostor, njeno prisustvo zavisi od specifične greške koja je dovela do njegovog ulaska. Shodno tome, ključno je da ostanete na oprezu i temeljito pregledate različita područja u vašem domu i duž zidova u potrazi za indikacijama vlage. Pazite na mokre mrlje, prisustvo higroskopnih ostataka soli (što dokazuju bijele mrlje) i dotrajalog maltera. Na taj način ćete moći identificirati osnovni problem i pokrenuti odgovarajuće mjere za otklanjanje vlage, sprječavajući nastanak bilo kakvih potencijalnih komplikacija.

Oglasi