Pismo koje je podijelio Dragan Kobiljski, otac tragično poginule djevojčice u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, duboko je dirljivo. Efikasno prenosi ogromnu bol i tugu koju doživljavaju roditelji koji su izgubili dijete. Ovi roditelji se osjećaju bespomoćno i duboko pogođeni nepravdom koja je zadesila njihovu porodicu. Štaviše, pismo podstiče kritička ispitivanja u vezi s odgovornošću za takve incidente i naglašava neophodnost da svi društveni aspekti doprinesu sprečavanju ponavljanja sličnih tragedija.

 

Ožalošćeni roditelji nisu ožalošćeni samo činjenicom da su njihova djeca postala žrtve slučajnih pojava, već i namjernim napadima i eliminacijama koje su pretrpjeli. U pismu se izražava zabrinutost zbog posljedica traume za roditelje i porodice preživjelih nakon ovih događaja. On osuđuje zločin i naglašava značaj pozivanja pojedinaca na odgovornost kako bi se spriječilo ponavljanje takvih incidenata.

 

U pismu se takođe izražava negodovanje i osuda prema postupanju prema roditeljima, kao io tome kako su pojedinci pokušavali da izbjegnu odgovornost pravdajući se. Roditelji smatraju da nisu dobili potrebnu podršku i da su njihove brige zanemarene. Uprkos svojoj tuzi, roditelji su odlučni u potrazi za pravdom i u izražavanju zabrinutosti u vezi sa pravnim postupkom i tragičnim gubitkom njihove djece. Pismo služi kao poziv na akciju, pozivajući druge da se suoče sa surovom stvarnošću kako bi spriječili da se slične tragedije događaju u budućnosti. Situacija sa pucnjavom već neko vrijeme izaziva kontroverzu, sa ožalošćenim roditeljima koji još uvijek čekaju da pravda bude zadovoljena. Iako to možda neće direktno ublažiti njihovu tugu, poduzimanje mjera bi barem osiguralo zadovoljenje pravde, jer nije moralno prihvatljivo ne činiti ništa. I dalje se nadamo da će Vlada preduzeti mjere u bliskoj budućnosti.

 

Oglasi