Kolinda Grabar Kitarović, rođena 29. aprila 1968. godine u Rijeci, koja je tada bila u sastavu SFRJ (danas Hrvatska), poznata je hrvatska političarka i diplomata. Bila je predsjednica Hrvatske i članica je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Službeno sjedište joj je Zagreb. Kolinda Grabar Kitarović je magistrirala političke nauke i godinama se aktivno bavi političkim poslovima. Vrijedi spomenuti da je 2014. godine postala kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Hrvatske, a u siječnju 2015. pobijedila je u drugom krugu izbora pobijedivši Ivu Josipovića.

 

Uprkos impresivnoj političkoj karijeri Kolinde Grabar Kitarović, mediji su često usmjeravali pažnju na njen izgled, održavajući preovlađujući stereotip o političarkama. Jedan aspekt koji je izazvao značajno interesovanje je njena visina, jer se često pretraživala na Guglu. Nažalost, ovo površno fokusiranje na izgled političara umanjuje njihova istinska dostignuća i politički doprinos. Ipak, važno je priznati da je Kolinda Grabar Kitarović ušla u povijest kao inauguralna predsjednica Hrvatske, što je označilo značajan napredak žena u politici. Umjesto da samo procjenjuje njen izgled, njenu djelotvornost i postignuća kao političara treba uzeti u obzir kada se ocjenjuje njen doprinos i trajni uticaj.

 

Kolinda Grabar Kitarović poznata je ne samo po svojim značajnim političkim doprinosima već i po svom aktivizmu i humanitarnim poduhvatima. Izašla je iz okvira politike i aktivno učestvovala u raznim humanitarnim akcijama, pružajući podršku brojnim dobrotvornim organizacijama. Među njenim značajnim inicijativama bila je i podrška izbjeglicama i migrantima koji prelaze balkansku rutu usred migrantske krize. Ona je lično posjetila više izbjegličkih centara, nudeći prijeko potrebnu pomoć i ohrabrenje onima koji prolaze kroz izazovne okolnosti.

 

Oglasi