BONUS ČLANAK:

Kada se suočavate s problemom isprekidanog sna i pokušavate se vratiti u san nakon što se probudite usred noći, ključno je razumjeti uzroke i primijeniti učinkovite strategije preporučene od strane stručnjaka.

Razlozi za noćno buđenje mogu biti različiti, uključujući stres, tjeskobu, nelagodu, bol, promjene u okruženju poput buke ili temperature, te specifična medicinska stanja poput sindroma nemirnih nogu ili hrkanja.

Dr. Bajkan Luo, stručnjak za spavanje, preporučuje sljedeće strategije za povratak u san nakon buđenja usred noći:

Ostanite u krevetu i opustite se: Kada se probudite, pokušajte ostati u krevetu i opustiti se. Možete primijeniti tehnike poput progresivnog opuštanja mišića ili vježbi disanja kako biste smanjili napetost i pripremili se za ponovni san.

Ako ne možete zaspati, napustite krevet nakon 10-15 minuta: Ako vam san izmiče duže od 10-15 minuta, preporučljivo je napustiti krevet. Pronađite mirno mjesto u domu poput kauča i bavite se nekom umirujućom aktivnošću poput čitanja knjige. Ova kratka promjena okoline može pomoći u smanjenju stresa i omogućiti vam da se kasnije lakše vratite u krevet i zaspite.

Izbjegavajte provjeru vremena: Dr. Luo naglašava da je jedna od najčešćih pogrešaka provjeravanje vremena kada se probudite. Ova radnja može povećati razinu stresa i anksioznosti, što dodatno otežava povratak u san. Također, izbjegavajte upotrebu telefona jer je sadržaj na njemu obično previše stimulativan i može ometati opuštanje.

Primijenite tehnike opuštanja: Pokušajte s tehnikama poput “bijelog šuma” ili zvukova prirode koji mogu stvoriti opuštajuću atmosferu. Također, možete isprobati različite metode opuštanja poput meditacije ili vizualizacije kako biste smirili um i tijelo.

Stvorite rutinu prije spavanja: Važno je imati redovitu rutinu prije spavanja koja uključuje opuštajuće aktivnosti poput tople kupke ili lagane vježbe opuštanja kako biste tijelo pripremili za san.

Slijedeći ove savjete, možete povećati šanse za uspješan povratak u san nakon što se probudite usred noći. Važno je eksperimentirati s različitim tehnikama i pronaći onu koja vam najbolje odgovara kako biste poboljšali kvalitetu svog sna i općenito zdravlje.

Oglasi