Kosta Kecmanović prije samo dva mjeseca tragično je zaslužila jezivu titulu najmlađe osobe koja je počinila stravičan čin masovnog ubistva u analima historije. Ovaj mučni incident odigrao se u okvirima osnovne škole koja ništa nije slutila, gdje je Kosta, naoružan do grla, nasilno ušao u prostorije i pokrenuo talas nasilja koji je odnijeo živote devet nevinih duša, uključujući i čuvara škole. Štaviše, bezosjećajno je nanio ozljede šest osoba koje su bile dovoljno nesretne da se nađu uhvaćeni na nišanu . Nakon toga, mladi počinitelj je svjesno odlučio da se preda vlastima, čime je započeo boravak u specijalizovanoj mentalnoj ustanovi za djecu i adolescente. Duboko zabrinuti za razotkrivanje složenosti ovog uznemirujućeg događaja, tim stručnjaka marljivo kopa u Kostinu psihu, nastojeći da uoči sve potencijalne manifestacije mentalne bolesti koje su mogle doprinijeti njegovim odvratnim postupcima.

 

Kosta je dva mjeseca zatvoren u psihijatrijskoj ustanovi pod policijskim nadzorom i apsolutno je jezivo smatrati da ne pokazuje kajanje za gnusni zločin koji je počinio. Zaista je obeshrabrujuće svjedočiti njegovom kontinuiranom razmišljanju o vlastitoj budućnosti, posebno kada je prije samo nekoliko mjeseci bezosjećajno lišio svoje vršnjake njihove vlastite obećavajuće budućnosti, bez ikakvog opravdanog razloga.

 

Maloljetni ubica je stalno pokazivao nedostatak kajanja za svoj gnusni zločin. U samo dva navrata je izrazio žaljenje zbog svojih postupaka, konkretno kada je ubio školskog čuvara, sa kojim je bio u pozitivnim odnosima. Međutim, važno je napomenuti da je ovo kajanje bilo ograničeno isključivo na taj konkretni incident. Nedavno se Ksta raspitivao za dobrobit dječaka koji je teško povrijeđen tokom pucnjave i trenutno je na liječenju u Čikagu. Iznenađujuće, počinitelj je izrazio kajanje zbog nanošenja štete ovoj osobi i pojasnio da nikada nije imao namjeru da ga upuca. Vrijedi spomenuti da Kosta često postavlja pitanje potencijalnog puštanja na slobodu, pa čak planira da kupi karavan i krene na globalno putovanje. Podsjećamo, otac povrijeđenog dječaka je u pritvoru od dana masakra, a sve njegove stvari su oduzete.

 

 

Oglasi