NEVJEROVATNE OPTIČKE ILUZIJE – da krede nisu rezervisane samo za najmlađe, pokazuju ulični umjetnici koji sa malo boje kreiraju zapanjujuće lijepa i originalna umjetnička djela

3D Chalk Art je vještina koju su crtači godinama usavršavali. Predstavlja 2D umjetnička djela nacrtana direktno na trotoaru, asfaltu ili pločniku. Posmatrane iz određenog ugla, ravne slike postaju zadivljujuće 3D optičke iluzije. Proces stvaralaštva nije nimalo lagan, prije svega zbog velikih dimenzija – radovi ponekad zauzimaju i čitave ulice. Pri crtanju koriste se krede i nekoliko drugih maaterijala, dok je za vizuelni doživljaj tri dimenzije zaslužna projekcija poznata kao anamorfoza.

3D ulična umjetnost postala je toliko popularna da čak i poznate kompanije koriste ovu tehniku kako bi izreklamirale svoje proizvode.

U našoj galeriji možete vidjeti neke od najmagičnijih optičkih iluzija iscrtanih sa kredom. Pojedini crteži su toliko realni da nećete moći da pogodite gde se tačno završava trotoar, a gdje mašta uličnih umjetnika postaje stvarnost.