U današnjem članku vam donosimo nekoliko ideja za uređenje dvorišta iz snova, u kojima možete da koristite prirodne materijale kao što su biljke, drveće ili kamenice. Naravno , da je dvorište jedan od važnih dijelova kuće tokom proljeća i ljeta, i znači vlastiti dio prostora na otvorenom koje možete iskoristiti za uzgoj voća i povrća ili za igraonicu za djecu. Međutim, kako bi uživali u čarima dvorišta trebate da vodite računa te da ga redovno održavate. Naime, prije nego vam predstavimo nekoliko ideja moramo vam nagovijestiti da je osnova lijepog dvorišta njeno zelenilo odnosno trava.

 

Možete upotrijebiti stari namještaj , obnovljeni namještaj se može koristiti za opremanje doma, objekata javnih prostora pa zašto ga ne bi mogli iskoristili i da uredite vaše dvorište. Na primjer, ako imate stari ladičar, može mu napuniti ladice zemljom i posaditi biljke. Ovakva ideja je odlična ako nemate baš veliko dvorište te u jednom starom namještaju možete posaditi veliki broj različitih biljaka. Također za ovu ideju možete koristiti i stare stolice, posuđe, torbe odnosno sve što možete iskoristiti da posadite cvijeće.

 

Također, cvijeće možete saditi u gredice. Naime, ljudi gredice koriste i za pravljenje oko staza, prilaza u kuću , ivice dvorišta ili oko balkona. Ako imate visoko stablo u dvorištu mi vam predlažemo da napravite gredicu oko stabla i na taj nači ćete istaći i dvo a i gredicu. Zemlju oko stabla prvo prekopajte ako je tvrda dodajte novi sloj zemlje te poredajte gredice u visini koja vama odgovara. Također u zavisnosti od hlada koje prave krošnje drveta birajte biljke kojima taj hlad odgovara .Stavite nekoliko vrsta trajnica , možete i one koje ne cvjetaju jer će izgledati ljepše.

 

Vjerovali ili ne u svom dvorištu možete napraviti i mini jezerce. Kako bi napravili jezerce potrebna vam je stara guma , najbolje je traktorska jer je njena veličina idealna. Prvo iskopajte rupu u zemlji u koju ćete staviti gumu ali oko gume neka bude praznog prostora. Stavite plastičnu foliju u gumu kako voda ne bi iscurila. Na dno jezerceta stavite pažljivo šljunak kako se ne bi vidjela folija a na ivice gume stavite veće komade kamenja. Zatim stavite fontansku pumpu sa mlaznicom, napunite vodom a na ivice jezerceta poredajte ukrasni kamen kojim ćete sakriti kabl od pumpe i ukrasite biljkama.