Balkan, intrigantna regija poznata po svojoj bogatoj istoriji i kulturi, i dalje nosi težinu brojnih tabu tema koje se pažljivo izbjegavaju u razgovorima. Dok su neke od ovih tema nedavno ušle u medije, posebno putem društvenih mreža, druge su još uvijek nerazjašnjene. Među ovim duboko zakopanim temama je i trgovina novorođenom djecom, u koju želimo da se pozabavimo u ovom tekstu, posebno nakon vijesti o nedavnom slučaju u zapadnom regionu. U našoj potrazi za istinom, istražit ćemo mračne događaje koji skreću pažnju na ovu skrivenu praksu.

 

Na osnovu izvještaja više korisnika društvenih mreža, posljednjih godina sve je veći broj uočenih slučajeva ovih prevara. Žrtve koje su posebno ciljane su često samohrane majke ili žene koje jedva preživljavaju u siromaštvu. Nažalost, žene bez članova uže porodice koji bi ih štitili ili pomagali često bivaju odabrani kao mete. Ono što je još više zabrinjavajuće je da ova praksa uključuje pažljivo ispitivanje porodične historije kako bi se identifikovali pojedinci za koje je manje vjerovatno da će se oduprijeti sudskom postupku.

 

Majke bi bile obaviještene da su im bebe umrle nakon porođaja. Nažalost, u brojnim zemljama roditeljima nije dozvoljeno da uzimaju tijela svoje preminule novorođenčadi, stvarajući tlo za nezakonitu trgovinu novorođenčadi. U medijima su počeli da se pojavljuju izvještaji o uznemirenim majkama koje tvrde da su im djeca kidnapovana, a ne umrla. Nedavni incident u Nišu zaprepastio je javnost i podstakao svijest o ovom pitanju.

 

U nastojanju da se otkrije istina, šef bolnice je pod istragom i suspendovan, čime je stvorena mogućnost da se identifikuju potencijalno odgovorni za takve grozne radnje. Ovaj nalog nije jedinstven, jer je nedavna pojava u Peruu izazvala pometnju na društvenim mrežama. Hrabra žena ispričala je svoje iskustvo porođaja 1974. Prvobitno obaviještena da joj je beba stradala, kasnije je otkrila zapanjujuću istinu da je grob njenog djeteta prazan, bez ikakvih dokaza. Uprkos svojoj tuzi i ozlojeđenosti, nije imala nikakvu pomoć niti pravnu pomoć koju bi mogla potražiti.

Oglasi