Sam pogled na korov stvara svako dvorište zapušteno , loše održavano pa zato stručnjaci za održavanje bašta svaki dan se suočavaju sa ovim problemom pa donose nekoliko savjeta kako da ovaj postupak uklanjanja bude jednostavan i dugoročan efekat.

 

Naime, najjednostavniji način za uklanjanje korova je pomoću ruku, Međutim postoji više vrsta lata koji su specijalizovani i koji na vrhu imaju oštricu koja će ući dublje u pukotine i jednako je efikasna kao i ručno kopanje, Preporuka je da uzmete jednostavniji alat s kratkom oštricom ili onaj s dugačkom drškom ako želite da izbjegnete čučanje i napor za kičmu.

 

 

Također prolijevanje ključale vode je jedan od efikasnijih načina za uklanjanje korova. Dobro će da dođe i iskorjenjivanju onih otpornijih kao što je maslačak. Kod niskog korova dovoljno je samo sipanje upravo prokipljele vode a kod viših preporuka je da prvo iščupate iznad površine i onda da sipate u pukotinu. Nakon dva tri tretmana s vrućom vodom korova će biti trajno uništen.

 

 

Sirće je ubojita tečnost koja efikasno uklanja sve bakterije i prljavaštinu u kući a koristno je i za dvorište. Imajte na umu da upotrebom sirćeta u ove svrhe treba pažljivo raditi jer zbog svojih intenzivnih svojstava može da vam uništi osjetljice pločice ili biljke. Koristite ga u umjerenim količinama samo u pukotine iz kojih izlazi korov. 

Također u prodavnicama možete naći razna hemijska sredstva koja pomažu da se riješite korova, ali stručnjaci upozoravaju da nisu ekološka i naglašavaju da je najbolje da koristite prirodna sredstva. Ukoliko nemate izbora onda koriste flaše s uskim grlom kako bi mogli samo da izlijete u što manjoj količini.