NEOBIČAN STIL JEDINSTVENOG OSVJETLJENJA – u svijetu kućnog osvjetljenja kao da nikada nema ničeg novog: sijalice okruglastog oblika i jednolične lampe te lusteri ponavljaju se iz sezone u sezonu


Međutim, sada na scenu stupa Hangar Design Group, firma koja u rutinu dizajna osvjetljenja uvijek uspijeva unijeti neke kreativne i originalne proizvode. Uoči predstojećeg sajma Euroluce 2017, Hangar Design Group ponovo (nakon uspjeha lampi Peggy i Futura) obnavlja saradnju sa historijskim venecijanskim proizvođać stakla – firmom Vistos. Dva giganta su ujedinjenim snagama kreirali Stone – luster koji izgleda kao isklesan, u kojem se lahkoća puhanog stakla sudara s čvrstinom linearne geometrije.

U ovakvom kontrastu između materijala koji prirodno teži da zauzme okrugli oblik i rigoroznog dizajna koji nameće oštre uglove i pravougaone linije, jedinstven stil Hangar Design Group-a je u potpunosti došao do izražaja. Okvir za lampu izrađen je od dva zasebna dijela – središnji držač za sijalicu, od mutnog bijelog stakla (kako bi se postigao maksimalan prijelom svjetlosnih zraka) na koji se naslanja providni prigušivač svjetlosti.

Osnovna karakteristika lampe Stone jeste jednostavnost, temeljena na čistoj i izbalansiranoj geometriji. Ipak, birajući ručno puhano staklo, Hangar Design Group uspio je podići vrijednost inače ovom jednostavnom i esencijalnom dizajnu.