Pri pranju robe važno je obratiti pažnju na svaki detalj.

Iako mnoge žene možda ne uživaju u pranju rublja, to je suštinski zadatak koji se ne može izbjeći.

Ključno je pridržavati se određenih smjernica ako želite da vaša odjeća zadrži svoj oblik i originalnu boju. Prvi korak je da pravilno sortirate svoj veš u različite grupe i operete ga na odgovarajućoj temperaturi. Srećom, mašine za pranje veša nude različite opcije, od nežnog ručnog pranja do ciklusa za teške uslove rada, a sve ove postavke se mogu lako podesiti. Za detaljnije savjete o pranju i sortiranju rublja, pogledajte naš vodič.

Za početak, početni korak u organizaciji vaše odjeće je da ih sortirate. Rublje se mora podijeliti u tri osnovne klasifikacije: bijelo, tamno i šareno. Na taj način će se sačuvati integritet boja i neće prelivati ​​jedna u drugu.

Kako biste izbjegli bilo kakve promjene boje tokom procesa pranja, možete koristiti hvatače boje. Ovi papiri se mogu naći u većini trgovina i supermarketa. Hvatači boja su bijeli i služe za “hvatanje” svih boja koje odjeća oslobađa tokom pranja. To sprječava prenošenje boja na drugu odjeću.

Odabir odgovarajućih temperatura je ključni faktor kojem treba posvetiti značajnu pažnju. Za optimalne rezultate, bijelo rublje zahtijeva pretpranje i mora se prati na visokim temperaturama. Preporučena temperatura za idealne rezultate je 90 stepeni.

Kako biste najbolje održali živost šarene odjeće, preporučuje se pranje u vodi koja je između 30 i 50 stepeni. Kako bi vaša tamna odjeća, traper i crna odjeća ostala živa, preporučuje se da ih perete na temperaturi od 60 stepeni.

Kako biste osigurali dugovječnost Vašeg posteljine, preporučuje se pranje jorgana, ćebadi, zavjesa, svile i vune na temperaturi od 30 stepeni. Kada je u pitanju pranje veša, dva najčešće korišćena proizvoda su deterdžent u prahu i omekšivač.

Prilikom pranja rublja treba obratiti pažnju na količinu i praha i omekšivača. Nije potrebno prekoračiti preporučenu količinu, jer to može dovesti do neadekvatnog pranja ili pojave bijelih mrlja na odjeći.

Praćenje etiketa na vašem ormaru može uštedjeti vrijeme i pojednostaviti vaš rad. Ove oznake pružaju informacije o preporučenoj temperaturi za pranje određenog odjevnog predmeta. Prije pranja predmeta, posebno onih s ukrasnim aplikacijama, ključno ih je okrenuti naopačke. Ovo je kako bi se izbjegla bilo kakva potencijalna šteta ili šteta.

Kako biste spriječili bilo kakvu potencijalnu štetu na mašini za pranje veša, važno je da temeljito pregledate sve džepove za bilo kakve sitne predmete, poput metalnih novčića, pre pokretanja ciklusa.

Oglasi