Parlamentarna skupština NATO-a pozvala je vlade i zemlje članice vojnog saveza da nastave da podržavaju Ukrajinu, uz tu zemlju dok se sukob s Rusijom ne riješi u korist Ukrajine.

Kako prenosi Ukrinform, Parlamentarna skupština NATO-a u Kopenhagenu nedavno je na svom godišnjem zasjedanju usvojila rezoluciju pod nazivom “Provođenje odluka samita u Vilniusu: ubrzanje prilagođavanja NATO-u, podrška Ukrajini”.

Prema dokumentu, za NATO je imperativ da ima preciznu viziju rješenja tekućeg sukoba u Ukrajini. NATO takođe mora pružiti čvrstu podršku Ukrajini sve dok Ukrajina ne izađe kao pobjednik.

Skupština NATO-a osudila je tekući ilegalni i agresivni rat Rusije, koji je obilježen obrascem nasilja nad civilnom infrastrukturom i naseljenim područjima. To uključuje uništavanje skladišta hrane i transportnih objekata, kao i činjenje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti, pa čak i djela genocida na teritorijama koje su nezakonito okupirane.

NATO je ponovio stav da se aktuelna ruska vlada bavi terorizmom k

ao državnom politikom.

Parlamentarna skupština NATO-a pozvala je vlade i parlamente alijanse da pojačaju svoju vojnu, obavještajnu, finansijsku, tehničku i humanitarnu pomoć Ukrajini. Ovo uključuje ubrzanje isporuke adekvatnih količina naprednog naoružanja neophodnog Ukrajini da se zaštiti i povrati svoje međunarodno priznate granice, uključujući granicu iz 1991. godine.