NAJNOVIJI TRENDOVI ZA UREĐENJE BAŠTE- stilovi koji svima odgovaraju!

KROVNI VRT

Veličina i oblik prostora diktira mogućnosti uređenja. Posebnu pažnju trebate posvetiti biljkama i namještaju jer oni određuju izgled prostora.  Važno je da znate da se pri uređenju otvorenih krovnih vrtova treba paziti na izdržljivost biljaka koje su izložene toploti , hladnoći i vjetru. Upravo zbog vjetra saksije sa cvijećem treba da budu masivne i dovoljno teške da se ne bi prevrtale, avanjski namještaj stabilan i čvrst .

uređenje bašte

ENGLESKA BAŠTA

Englezi su najveći ljubitelji bašti tako da  su upravo oni razvili ovaj specifičan stil. Klasični neformalni engleski vrtovi su nastali kao suprotnost  simetričnim i strogim francuskim vrtovima. Naime bašte obiluju cvijećem i biljkama koji su zasađeni bez ikakvog rasporeda i  simetrije .
Centar ovakvog vrta je temeljito uređen travnjak nepravilnog oblika oko kojeg se nižu raznovrsni  grmovi i drveća. Veoma  često se na travnjacima  mogu naći i panjevi,  koji su  tu nikako  slučajno. Uređenje bašte u engleskom stilu će vas sigurno oduševiti svojim orginalnim i prefinjenim stilom.

engleski stil, uređenje bašte

ELEGANTNA FORMALNOST

Najčešće mali gradski parkovi i bašte kuća koji su u nizu stoje neiskorišteni i neuređeni jer vlasnici smatraju da je veoma  teško od njih napraviti intimni i ugodni  prostor. Bitno je da ga pretrpavate ionako malene prostore već se ogradite . Postavite drvene rešetke uz koje će rasti penjačice a vi ćete biti zahvalni jer će vas zaštititi od pogleda. Kao  fokusnu tačku odredite u najudaljenijem dijelu bašte. To može biti neka zanimljiva biljka ili mjesto za sjedenje.

dizajnidom14

 

Oglasi