NAJLJEPŠE SELO U ITALIJI – Italija je zemlja sa mnogo prirodnih bogatstava, predivnih predjela i mjesta, pa je ponekada teško odabrati najbolje


Mali grad po imenu Venzon bi se trebao naći na vrhu popisa želja – upravo je proglašeno za najljepše naselje u Italiji.

Venzon je pobijedio čak 19 drugih naselja u ovom natjecanju, gdje su glasovi potekli od glasača preko interneta kao i panela sudaca. Ako uzmemo u obzir da je Italiju nekoliko razornih potresa pogodilo prošle godine, nije ni čudo što su suci odabrali baš Venzon, kao najbolji primjer brzog oporavka.

Iako vjerojatno nikada niste ni čuli za ovo mjesto, koje se nalazi blizu granice sa Slovenijom, postoji nekoliko razloga zbog kojih ga trebate posjetiti. Pored interesantne arhitekture i sasvim drugačijeg stila života koji se tamo njeguje, ono vam može zaista mnogo toga ponuditi.

Nakon što je proglašeno za spomenik 1965.godine zbog svoje jedinstvene te unikatne venecijansko-gotičke arhitekture i srednjovjekovnih zidina, historijski centar ovog mjesta je bio za malo pa u potpunosti uništen potresom 1976.godine. Ipak, to nije zaustavilo stanovnike ovoga mjesta koji su ga ujedinjenim snagama restaurirali te mu vratili  onaj prvotni šarm.

Oglasi