U svijetu je sve veći broj i mlađih ljudi koji imaju visok pritisak koji može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih problema. Na rgulaciju istog može uticati i način naše prehrane a mi vam danas donosimo savjete stručnjaka. Često nazivan “tihim ubojicom”, visoki krvni tlak jedan je od životnih problema koji se obično povezuje s dijabetesom tipa 2, bolešću koja pogađa mnoge pojedince.Iako genetski čimbenici mogu igrati ulogu u našoj osjetljivosti na dijabetes, postoji tračak nade. Provođenjem određenih modifikacija prehrane u ranoj fazi ne samo da možemo smanjiti rizik od razvoja bolesti, već i ublažiti njezino napredovanje.

 

Endokrinolozi su identificirali posebne namirnice koje su nevjerojatno štetne i mogu dovesti do razvoja dijabetesa.Prema endokrinolozima, glavna hrana povezana s dijabetesom je proizvod poznat kao rafinirani šećer.

Prema riječima dr. Marije Tereze Anton, dr. med., endokrinologinje i edukatorice, konzumacija prekomjerne količine slatke hrane i pića može rezultirati inzulinskom rezistencijom, ključnim elementom u napredovanju dijabetesa. Međutim, dr. Anton naglašava da je poduzimanje jednostavne, ali učinkovite mjere smanjenja dodanih šećera učinkovita metoda upravljanja rizikom od dijabetesa.

Prema riječima dr. Rekha Kumar, MD, endokrinologa i glavnog medicinskog službenika Founda, ona se slaže, posebno u pogledu slatkih pića poput voćnih sokova i gaziranih sokova. Ova su pića bogata i kalorijama i šećerom, često u obliku fruktoze, vrste šećera koja pridonosi inzulinskoj rezistenciji.

 

Prema dr. Antonu, redovito uživanje u slatkim poslasticama ili hrani bogatoj ugljikohidratima ima potencijal za podizanje razine šećera u krvi, dodatno opterećujući inzulinski odgovor tijela. Kako biste to spriječili, ključno je biti umjeren i voditi računa o veličini porcija. Primjena praksi kao što je mjerenje hrane, konzumiranje značajne količine vode prije jela i prakticiranje sporog žvakanja mogu biti učinkovite strategije u suzbijanju prejedanja.

Rafinirani šećer sveprisutni je sastojak, prisutan u širokom spektru prehrambenih proizvoda, od konzerviranog voća do deserta na bazi mliječnih proizvoda i pakiranih pekarskih proizvoda. Za one koji vole slatkiše, odabir odgovarajućeg voća može imati značajan utjecaj na opću dobrobit.

Šećer se također može naći u uobičajenim preljevima za salatu i umacima, koji se često koriste za poboljšanje okusa mesa.

 

Ugljikohidrati

Prema dr. Antonu, izbor prehrane koji isključuje bijeli kruh, slatke žitarice i prženu hranu može imati pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje i pomoći u upravljanju rizikom od dijabetesa.Koje se alternative mogu uzeti u obzir za obrok?

Povećajte unos povrća bogatog hranjivim tvarima, vlaknima i nemasnih izvora proteina. Uključite obilnu porciju svježe, sezonske salate u svaki obrok.

Postoje li dodatne mjere koje možemo poduzeti kako bismo smanjili potrošnju šećera?Prema dr. Antonu, mišići koji su aktivno angažirani imaju veću sposobnost prerade šećera. Također preporučuje tjedni režim od 150 minuta aktivnog treninga i 75 minuta intenzivnog treninga.

 

Imate mogućnost uključiti se u aktivnosti kao što su trčanje, planinarenje ili vožnja bicikla.Snižavanje razine šećera u krvi može se postići kombinacijom prehrane i tjelovježbe, uz smanjenje stresnih situacija i provođenje kvalitetnog sna.

Prema njezinim riječima, kombinacija kroničnog stresa i nedovoljno sna može utjecati na razinu hormona i dovesti do inzulinske rezistencije. Stoga je usvajanje holističkog pristupa dobrobiti ključno u prevenciji dijabetesa i promicanju ukupne dugovječnosti.

Osim traženja liječničkog savjeta prije početka uzimanja novih lijekova ili dodataka, moglo bi biti korisno uključiti određene dodatke u svoju rutinu, poput vitamina D i magnezija, prema preporuci dr. Antona.

Oglasi