Muammar al Gaddafi prije 11 godina preminuo je, on je bio zloglasni diktator ali njegov utjecaj na cijelu naciju traje još uvijek. Mišljenja su i dalje podijeljena u vezi njega neki gaa slave kao vođu , dok oni drugi koji su živjeli u Libiji za vrijeme njegove vladavine imaju različite osječaje. Naime, neki se sječaju vremena prosperiteta i sreće , dok neki drugi prepričavaju priče o okrutnosti i užasu koji su se dešavali tokom njegove vladavine. Danas se nastavljaju pojavljivati priče koje prikazuju sliku zločina počinjenih tokom njegovog vremena na vlasti.

 

Mnogi Libijci boje se govoriti protiv bivšeg vođe pa izbjegavaju novinare, Međutim , ne može se sakriti istina da preko hiljade tinejdžerica koje su pod Gadafijevom vlasti pretprjele fizičko i sek sualno zlostavljanje. Djevojke s bile njegove robinje i bile su prisiljene na edukaciju o njemu, čak ni one koje su pobjegle nisu mogle se vratiti svojim porodicama zbog sramote koje su nanijele same sebi i svojim porodicama naročito očevima.

 

Nakon Gadafijeve smrti od strane mnogih njegovih bliskih saradnika požurili su u ta njegova skrovišta kako bi očistili sve dokaze koji bi ih mogli implicirati. Jedno od tih skrovišta bila je soba osvjetljena narandžastom lampom u kojoj se nalazio bračni krevet u kojem je činio gnusna djela. Pored ove sobe nalazila se medicinska soba za žensko reproduktivno zdravlje gdje su djevojke pregledane kako bi se osiguralo Gadafijevo zdravlje, neke od tih žena bile su prisiljene prekinuti trudnoću u ovoj sobi jer Gadafi nije pokazao nikakav interes da dobije djecu. Djevojke su imale oko 14. godina i samo bi nestajale.