Amuleti, koji se smatraju magičnim predmetima za koje se vjeruje da donose sreću, uobičajeni su u brojnim kulturama i tradicijama. Jedan primjer ovih amajlija je “Oko Fatime” ili “Nazar”. Ova amajlija je vrlo popularna u Turskoj, Grčkoj, Afganistanu i drugim nacijama, a smatra se da nudi zaštitu od štetne energije ili loše sreće.

 

Ime “Nazar” je izvedeno od arapske riječi, što znači “pogled”. Ovaj simbol ima značajan značaj u turskoj kulturi i religiji. Obično se nosi kao nakit, stavlja se u domove ili poklanja voljenim osobama. Prema legendi, vjeruje se da je Fatima, kćerka Muhameda, poklonila plavi stakleni predmet značajnoj osobi u svom životu. Za ovaj predmet se kaže da mu je pomogao da savlada sve izazove. Ova priča nije samo dio islamske tradicije već je poznata i pravoslavnim vjernicima. Međutim, uprkos njihovoj popularnosti i vjeri u njihovu moć, postoje pojedinci koji su i dalje skeptični prema amajlijama. Određene religije, poput kršćanstva, upozoravaju na njihovu upotrebu, tvrdeći da Bog ne odobrava magiju i vjerujući u te predmete.

 

Prema biblijskom citatu iz Ezekiela, oslanjanje na amajlije i slične predmete nije ispravan put do duhovne slobode. Kritizirani su da su varljivi i da ograničavaju ljudsku dušu umjesto da je oslobode. Upotreba amajlija i njihova moć je još uvijek predmet rasprave i lične vjere. Neki pojedinci smatraju da im ovi amajlije donose sreću i zaštitu, dok drugi vjeruju da se njihova moć zasniva isključivo na simbolici koju im vjernici pripisuju. Unatoč različitim vjerovanjima, amajlije su i dalje važan aspekt folklorne tradicije mnogih kultura i očaravaju one koji su zainteresirani za misteriju i misticizam širom svijeta.

 

Oglasi