Vijeće jednog grada u Sjevernoj Irskoj pokrenulo je istragu o izvoru zagonetne buke koja se čuje u noćnim satima, prenosi The Telegraph.

Stanovnici Omagha, koji se nalazi u okrugu Tyrone, prijavili su poteškoće sa spavanjem zbog stalnog zujanja. Izvještaji o ovoj buci prvi put su se pojavili krajem oktobra i od tada su se povećali.
Neidentifikovano brujanje, koje se razlikuje od tipične buke saobraćaja, postalo je goruća briga za stanovnike, kaže vijećnik Stephen Donnelly.

U svjetlu neuspješnih pokušaja lociranja pojedinca, Vijeće okruga Fermanagh i Omagh aktivno nastoji zaposliti stručnjake sa stručnošću u detekciji zvuka.

Donnelly je u intervjuu za BBC podijelio svoja razmišljanja o ovom pitanju, navodeći da je moguće da je pojava sezonska ili povezana s vremenskim obrascima. Međutim, upozorio je da su takve stvari često složene i da mogu proizaći iz različitih izvora.

Naš primarni cilj je utvrditi istinu i donijeti zaključak o ovoj stvari. Kada se to postigne, onda moramo poduzeti odgovarajuće radnje kako bismo riješili problem.

Prema rečima predstavnika veća, istraga koja je u toku predstavljala je značajne poteškoće, što je navelo zvaničnike da razmisle o svom sledećem pravcu delovanja u potrazi za preciziranjem izvora komešanja.

Pokazalo se da je izazov odrediti tačno porijeklo prijavljenog zvuka zbog njegovog širokog dometa. Trenutno zvaničnici istražuju mogućnost angažovanja specijalizovane firme ili upotrebe specijalizovane opreme koja bi pomogla u otkrivanju izvora buke, rekao je portparol.

Zagonetni poremećaj već je izazvao nevolje u drugim gradovima i zaseocima širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Stanovnici Holmfielda, Zapadni Jorkšir, u decembru su izrazili svoju frustraciju noćnim neredima, označavajući buku kao neprekidan ciklus muke.

Holmfield Hum, koji lokalno stanovništvo spominje, uporedio je sa zvukom dizel motora u praznom hodu ili mašine za pranje veša.

Još 2013. godine postojala je hipoteza koju su naučnici iznijeli da su zagonetni zvuci koji su spriječili određene pojedince u Hampshireu da se dobro odmore uzrokovani ritualima parenja riba u obližnjem estuariju.

Prema izvještajima, građani koji žive u gradu Hythe, u blizini Sautemptona, bili su primorani da se presele iz svojih domova zbog pojave “pulsirajućih” zvukova koji su odjekivali kroz njihove rezidencije tokom noći.

Uprkos naporima da se otkrije istina, Nacionalni okeanografski centar u Sautemptonu tek treba da pruži bilo kakvo objašnjenje za enigmu koja je pri ruci.

Prema Škotskoj organizaciji za pomorsku nauku, moguće je da riba može biti izvor neobičnog zujanja.

Prema dr. Benu Vilsonu, izjava “Nije nemoguće” je tačna.

U sjevernom Atlantiku i okolini La Manchea, činjenica je da postoje ribe koje proizvode zvučne valove, koje se često nazivaju “zvučne ribe”.

Prema izvještaju The Telegrapha, mužjak ribe Porychthys prenosi jedinstven zvuk koji služi da upozori ženke na njihovu namjeru da pronađu partnera.