I pored toga što dječak o kome brine ima posebne potrebe i teške psihičke smetnje, hraniteljica Mirjana L. (60) iz Bečeja ostavila ga je bez nadzora tri do četiri sata kada je otišla u prodavnicu. Tragično, 14-godišnji dječak je pao sa trećeg sprata zgrade u Dositejevoj i poginuo. Mirjanu je angažovala Zdenka K. (56) iz Bačkog Gradišta da čuva dječaka dok je odsutna, a za usluge joj je plaćeno 25.000 dinara. Zdenka već nekoliko godina u slobodno vrijeme čuva djecu, a u Mirjanin stan je došla sa sestričnom Lj iz Hrvatske. Prema izvoru istrage, dječak sa posebnim potrebama i teškim psihičkim smetnjama nekoliko sati je ostavljen bez nadzora dok su nakon ispraćaja Mirjane otišli u prodavnicu.

 

Uprkos stalnom potrebnom nadzoru, istraga je otkrila da se Zdenka, navodna lična asistentkinja, oglašavala na društvenim mrežama da nudi usluge čuvanja djece tokom letova. Još uvijek je nejasno gdje i kako se školovala, ali je evidentno da nije ispunila svoje obaveze jer je dječaka ostavila bez nadzora. Nadalje, kao personalni asistent, trebala je biti svjesna da joj je za obavljanje takvih poslova potrebno odobrenje Centra za socijalni rad. Nadležno je Osnovno državno tužilaštvo u Bečeju da se bavi ovim predmetom i donese potrebna rješenja. Pomenutog dana, oko 18:00 sati, Mirjana je napustila svoj stan, povjerivši svoje dijete Zdenku i rođakinji Lj iz Hrvatske.

 

Policija je obavještena oko 21:00 sat. da je dijete ležalo na travnjaku ispred zgrade. Po dolasku, ni ljekari Hitne pomoći ni policajci nisu uspjeli oživiti dijete i na licu mjesta su ga proglasili preminulim. Malo je vjerovatno da će uzrok ovog nemilog incidenta ikada biti utvrđen, jer je neizvjesno da li je dijete palo ili skočilo kroz prozor dok je bilo bez nadzora u stanu. Jedina trenutno poznata informacija je da je dijete ostalo samo jer su Zdenka i njena sestrična otišle u trgovinu. Kako kaže naš izvor, bilo je ključno da dijete, koje je imalo teški psihički poremećaj, nikada ne ostane bez nadzora. Nažalost, ovaj uslov nije ispunjen, što je rezultiralo ovom tragičnom pojavom.

Oglasi